Doorzoek volledige site
06 maart 2018

BBA Art Integration: eervolle vermelding voor landbouwschool De Wijnpers

Landbouwschool De WIjnpers Illustratie | OFFICE Kersten Geers David Van Severen - Bas Princen
Landbouwschool De Wijnpers Illustratie | OFFICE Kersten Geers David Van Severen - Bas Princen
Landbouwschool De Wijnpers Illustratie | OFFICE Kersten Geers David Van Severen - Bas Princen
Landbouwschool De WIjnpers Illustratie | OFFICE Kersten Geers David Van Severen - Bas Princen

Het ontwerp voor de landbouwschool De Wijnpers van architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen kreeg op de Belgian Building Awards een eervolle vermelding in de categorie Art Integration. OFFICE heeft de gewoonte om voor projecten met een publiek karakter samen te werken met kunstenaars. Al vanaf hun eerste ontwerpbesprekingen worden kunstenaars betrokken en krijgen ze de kans om actief deel te nemen bij de conceptuele stappen richting een project.

Door deze samenwerking van architect met kunstenaar wordt er een weloverwogen visie naar voren geschoven die een concreet antwoord kan bieden op conceptuele vraagstukken. "Het is een uitdaging om een plaats te maken waar architectuur het kunstwerk niet overheerst (of omgekeerd), maar waar er een dialoog ontstaat tussen beide en hun relatie met de stad", klinkt het.

 

Landbouwschool

Door de licht verhoogde positie van het gebouw in het landschap overschouwt deze landbouwschool het stadscentrum van Leuven. Het is een lineair blok van vijf verdiepingen met klaslokalen en faciliteiten verbonden aan een horizontaal volume, de sporthal. Het dak van deze sporthal werkt als toegang tot het schoolgebouw en vormt zo ook de speelplaats.

Het voornaamste kenmerk van het schoolgebouw is een parallelle set van trappen en bordessen die de voorgevel van het gebouw de bemiddelaar maken tussen alle schoolactiviteiten. Het volume volgt de structuur van de achterliggende velden en maakt zo een specifieke hoek met de straat en de aangrenzende gebouwen.

 

Kunstintegratie Richard Venlet

Richard Venlet focust zich sinds enkele jaren op het aanbrengen van ╩╗presentatie-kaders╩╝ die hij voornamelijk uitwerkt in relatie tot een extern gegeven context of situatie. Met een pragmatisch gereduceerde vormentaal creëert hij ingrepen, werken of installaties waarbinnen bestaande architecturale structuren en tentoonstellingslocaties een belangrijke plaats innemen.

Binnen het ontwerp voor de landbouwschool zet hij de belvedère in als een knooppunt waar landschap, architectuur en de gebruikers samenkomen als circulatiepunt van de school. Deze trapeziumvormige ruimte oriënteert zich voornamelijk op het uitzicht en draait de inkompartij van de school weg. Het gebouw lijkt zich omgekeerd aan ons voor te stellen. Deze omdraaiing accentueert en corrigeert het perspectief.

De ruimte van de overdekte belvedère wordt virtueel diagonaal opgedeeld in twee expliciet onderscheiden delen. Hierdoor ontstaat er een geometrie die het trapeziumvormig belvedère een nieuw vluchtpunt biedt en die deze ruimte niet enkel richting het landschap oriënteert, maar ook als een trechter de toekomende gebruikers incorporeert om zo af te draaien in de richting van de hoofdingang.

 

Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).