Doorzoek volledige site
Dossier

Betonrenovatie en bescherming

Passerelle op mijnsite Waterschei krijgt grondige opknapbeurt

21-11-2018 Op het voormalige mijnterrein van Waterschei verrijzen deze dagen tal van nieuwe ontwikkelingen, die met veel respect voor het industriële verleden en de omringende natuur worden ingepast. Tegelijk wordt het resterende mijnpatrimonium in ere hersteld. Op dit moment wordt de passerelle tussen het hoofdgebouw en het schachtgebouw onder handen genomen. Voor de restauratie van die 9 meter hoge gang is een groot aandeel betonherstelling nodig, inclusief de nodige corrosiebeschermingsmaatregelen.

Herstellen van beton na brand loont de moeite

21-09-2018 Beton is een materiaal met vele troeven. De hoge brandweerstand is daar één van. Ook bij een stevige vuurzee blijft de betonstructuur van een gebouw vaak nog intact. En ook al brengt een brand wel schade toe aan het beton, zowel in- als uitwendig, toch betekent dat nog niet dat het gebouw afgebroken moet worden. Een microscopisch onderzoek en het herstellen van de betonelementen kunnen ervoor zorgen dat het uitgebrande gebouw toch nog opnieuw gebruikt kan worden.

Eerste Belgische betonkerk krijgt grondige facelift

28-11-2016 De Sint-Suzannakerk in Schaarbeek staat bekend als de oudste betonkerk van het land en is dus onmiskenbaar een waardevol stuk architecturaal erfgoed. Vermits de gevels en de claustra’s fors aangetast waren door betonrot, was een restauratie hoognodig. “Deze is inmiddels voor 40 % achter de rug en heeft gezien de intensieve zoektocht naar geschikte betonsamenstellingen soms meer weg van een wetenschappelijk onderzoek dan van een bouwproces”, aldus projectleider Jonas Devos

Verschillende betonsamenstellingen spelen hoofdrol bij restauratie Maagdentoren

26-09-2016 Van het ooit welvarende stadje dat Zichem in de veertiende eeuw dankzij de lakenhandel was, resten vandaag slechts een paar stille getuigen. De Maagdentoren is er een van. Maar ook hij bleef niet gespaard van rampen en tegenslagen. Ouderdom, gebrekkige restauraties en verwaarlozing eisten hun tol. Toen in 2006 een deel van het intussen tot ruïne herschapen bouwwerk instortte, leek zijn lot bezegeld. Het werd gelukkig het startsein voor een complexe reddingsoperatie die bijna tien jaar zou duren. Het ontwerpteam bestaat uit architect Marc Vanderauwera (Studio Roma)  en De Smet Vermeulen architecten. Ingenieursbureau Norbert Provoost stond in voor de speciale technieken.

24 resultaten gevonden