Doorzoek volledige site
Dossier

BIM

AZ Sint-Maarten: "In theorie geen bouwteam, in de praktijk wel"

23-11-2018 Weinig bouwprojecten die de voorbije jaren meer stof deden opwaaien dan het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen. In goede zin welteverstaan, want het omvangrijke ziekenhuis is in verschillende opzichten een absolute ‘voorbeeldrealisatie’. Wij brachten de voornaamste betrokkenen nog één keer rond de tafel voor een finale terugblik: “In sommige opzichten was het echt pionierswerk, maar dankzij onze uitzonderlijke teamspirit zijn we er toch in geslaagd om een vooruitstrevende, toekomstgerichte zorgomgeving te creëren. En dat perfect binnen de vooropgestelde termijn!”  

AZ Sint-Maarten: "Het plaatje klopte voor de eerste steen gelegd was"

23-11-2018 Op 15 oktober verwelkomde het gloednieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen zijn eerste patiënt. Een hoogdag waar de directie van het ziekenhuis twaalf jaar lang reikhalzend naar had uitgekeken. Naar aanleiding van de definitieve oplevering van dit bijzondere project hadden we een uitvoerig gesprek met technisch directeur en projectleider Jan Claesen, die bij de realisatie van het 105.000 m² grote complex fungeerde als onmisbare schakel tussen het zorgpersoneel en de betrokken bouwpartners. Ook Maarten Walravens, stafmedewerker op het medisch departement van AZ Sint-Maarten en verpleegkundige van opleiding, schoof aan. “De kruisbestuiving tussen de technische aspecten en het zorggegeven heeft tot een schitterend eindresultaat geleid.”

Juridische aspecten van BIM

31-10-2018 Het BIM-referentieprotocol is volgens Anneleen Quirynen, advocaat bij Stibbe, de eerst stap in de (onder meer juridische) omkadering van BIM in België. In dit BIMtonic-artikel gaat ze dieper in op de meerwaarde en het wettelijk kader van BIM en enkele juridische aandachtspunten. Dit artikel en andere interessante topics zijn binnenkort terug te vinden in het BIMtonic-magazine dat uitgedeeld zal worden op de drie BIMtonic-events die plaatsvinden op 15, 22 en 29 november bij Jaga (Diepenbeek), Reynaers Aluminium (Duffel) en Renson (Waregem).

BIM in VR

26-10-2018 Wanneer we in BIM software werken hebben we uiteraard ook een 3D model. Dit kan gemakkelijk ingezet worden om meer duidelijkheid te creëren in het ontwerp waar dat nodig is. Voor deze blog gaan we iets dieper in op de mogelijkheden die ARCHICAD standaard te bieden heeft en de (live) koppelingen om VR tot op een hoger niveau te brengen. VR staat voor virtual reality wat zoveel wil zeggen als het model in een virtuele realiteit beleven. Niet te verwarren met AR, augmented reality, waarbij het model geprojecteerd wordt op de realiteit en er dus tegelijk naar het model en de realiteit gekeken kan worden. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om VR te beleven maar ze hebben allen de juiste hardware en software nodig. We kijken hier vooral naar oplossingen voor een Mac omgeving. 

Slechts 3-4 % van bouwbedrijven maakt gebruik van BIM, 3D-printing en drones

23-10-2018 Net als veel andere sectoren staat de bouw voor een belangrijke digitale transitie. Uit onderzoek van de Confederatie Bouw, waaraan 272 bouwondernemingen hebben deelgenomen, blijkt dat slechts 3 procent al aan 3D-printing doet, 3 procent robotisering toepast, 1 procent met drones werkt en 4 procent gebruik maakt van BIM. BIM is zonder meer de nabije toekomst voor de sector, maar vergeleken met andere landen staat ons land nog niet ver op dat vlak. “Het komt er nu vooral op aan om de sector te overtuigen van de gunstige invloed van deze nieuwe technologieën op de productiviteit en de loonkost. En dan kan het snel gaan”, weet Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

176 resultaten gevonden