Doorzoek volledige site
Dossier

Boeken

Recensie (Filip Canfyn): Het lelijkste land ter wereld

09-10-2018 "‘Het lelijkste land ter wereld’ van Renaat Braem is nogmaals uitgegeven, dit keer met een essay van de Vlaams Bouwmeester en foto’s van Filip Dujardin. Samen met het origineel uit 1968 (Davidsfonds) en een wat treurige editie uit 2010 (ASP-VAi) staan er nu al drie exemplaren in mijn bibliotheek, hoewel ik helemaal geen fan ben van dit vooral beruchte pamflet (zie mijn column ‘Braem revisited’ van 9 december 2015)", aldus Filip Canfyn in zijn recensie. 

Recensie (Filip Canfyn): De lelijke jaren zeventig

03-10-2018 "Wanneer een boek bewust begint met een citaat (1979) uit ‘Het Boze Oog’ van Gerrit Komrij (de notoire schrijver, die ook streed tegen alle lelijkheid, voortgebracht door kapitaal, ambtenarij en hun ‘marionetten’), dan kan zo’n boek bij mij niet veel meer verkeerd doen, zeker als bovendien een interessant architectuurprobleem aangesneden wordt." Lees hier de recensie door Filip Canfyn van het boek 'De lelijke jaren zeventig. Moderne architectuur, publieke perceptie en de vroegtijdige sloop van vier prestigieuze projecten' (Jeroen Van den Biggelaar). 

Win een boek: Jan Veelaert, architect

20-09-2018 "Als architect zelf investeren in een oeuvreboek naar aanleiding van je zestigste verjaardag, een boek voor eigen gebruik, dat bovendien gemaakt wordt door je vrouw, het houdt een sterk risico in op een kritiekloze hagiografie. Toch overheerst die indruk niet na het lezen van dit carrière-overzicht maar wel een blijheid dat iemand buiten het inteeltkringetje van incrowd en usual suspects ook eens om terechte aandacht vraagt", aldus Filip Canfyn over het boek 'Jan Veelaert, architect'. Lees hier zijn volledige recensie. 

Win een boek: 13e editie Architectuurboek Vlaanderen

14-06-2018 De 13de editie van het Architectuurboek Vlaanderen bundelt de meest spraakmakende voorbeelden van recente architectuur in Vlaanderen. Net als de mosterdfabriek op de cover, roepen de geselecteerde projecten vragen op over de betekenis van vorm in de architectuur. Het boek presenteert 11 artikels met illustraties, 4 beeldessays en 46 architectuurprojecten, gedocumenteerd met planmateriaal en foto’s. Architectura.be mag tien exemplaren weggeven van het Architectuurboek Vlaanderen. 

Recensie (Filip Canfyn): Best Buildings - Belgium

05-06-2018 "Het voor een ruim publiek op de markt brengen van een per definitie subjectieve maar verantwoorde selectie van de Belgische architectuur van pakweg de laatste 120 jaar, daar kan niemand tegen zijn. Die selectie laten maken door goden, halfgoden en randfiguren van de architectuur lijkt dan misschien een risicovolle optie (inteelt en esoterie loeren om de hoek) maar reeds in 2018 een verse versie van ‘Best Buildings Belgium’ uit 2012 kunnen uitgeven bewijst dat ook het verdienmodel snor zit. Wat is er in die 6 jaren veranderd?" Filip Canfyn recenseerde voor Architectura.be de nieuwe editie van 'Best Buildings - Belgium'. 

93 resultaten gevonden