Doorzoek volledige site
Dossier

BXL - Architectuur voor de hoofdstad

Oproep aan ontwerpers: Elite Scarabaeus II

14-02-2019 In het hart van het historische Schaarbeek, vlakbij het gemeentehuis en de Louis Bertrandlaan, plant RenovaS momenteel de omvorming van de voormalige bioscoop Elite en het theater Scarabaeus tot een nieuwe socio-culturele infrastructuur die voor iedereen toegankelijk is en open staat voor de buurt. Het project omvat de renovatie, de heropbouw en de uitbreiding van een oude bioscoop, een theater en een opbrengstgebouw. Het doel is een nieuwe infrastructuur te creëren (met podiumzalen, modulaire ruimtes, technische en administratieve voorzieningen) voor diverse culturele en sociale activiteiten. De nieuwe infrastructuur zal alvast het cultureel centrum van Schaarbeek huisvesten.

Oproep aan ontwerpers: een frisse wind voor Peterbospark 10-11

12-02-2019 Het Peterbospark is een modernistische wijk met een grote groene ruimte waarin verscheidene woontorens zijn ingeplant volgens een strak geometrisch schema. Afgerond in 1975 is  het Peterbospark de grootste sociale wijk van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en groepeert het in totaal meer dan 1.300 woningen op 17,1 hectare, goed voor ongeveer 4.000 bewoners.  De Openbare Vastgoedmaatschappijen Anderlechtse Haard en COMENSIA  delen het beheer. De afgelopen jaren zijn verschillende renovatieprojecten op Peterbos in de steigers gezet. Het recentste project is bijvoorbeeld van de hand van Lacaton & Vassal/51N4E.  

Oproep aan ontwerpers: Kaaitheater

29-01-2019 Een uitgebreid onderhoud van het Kaaitheater dringt zich op. De erfpacht wordt immers verlengd tot 2052. Het geschikte moment om de huidige werking van naderbij te bekijken, eventuele opportuniteiten en hindernissen te identificeren. Zo zijn er nieuwe behoeften ontstaan op artistiek vlak, op vlak van publieksonthaal en op theatertechnisch vlak. Bovendien is er een momentum ontstaan in de stedelijke context, met nieuwe relaties en opportuniteiten waar Kaaitheater op kan inspelen. Zo is er de aankoop van de Citroëngarage door de Brusselse regering, de heraanleg van het Sainctelettesquare, de residentiële ontwikkelingen aan de Akenkaai, etc. Het Kaaitheater bevindt zich letterlijk middenin deze stedelijke dynamiek en wenst een helder standpunt in te nemen.

Oproep aan ontwerpers: Rosas, Van Volxem 164

29-01-2019 De Vlaamse Gemeenschap is eigenaar van een kunstenaarscampus op een 1 ha groot terrein aan de Van Volxemlaan 164  in Vorst, waar vandaag het dansgezelschap Rosas, het muziekensemble Ictus en de dansschool P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) gehuisvest zijn. Om de groei van de drie organisaties te ondersteunen wordt een uitbreiding van de infrastructuur voorzien met dans- en muziekstudio’s, kantoorruimtes en logistieke platformen. Wat begon als een antwoord op de artistieke en pedagogische projecten van Anne Teresa De Keersmaeker, zal, bij voltooiing van de nieuwbouw, uitgegroeid zijn tot de thuisbasis van drie autonome, sterk gegroeide en zeer krachtdadige cultuurorganisaties.

Ontwerpoproep: Community Land Trust-project in Brussel

15-01-2019 Community Land Trust Brussel (CLTB) is een van de vele huisvestingsoperatoren in Brussel. CLTB hanteert evenwel een heel eigen aanpak: via een innovatieve formule biedt de trust gezinnen de mogelijkheid om een eigen woning te kopen tegen een prijs die is aangepast aan hun inkomen, terwijl CLTB eigenaar blijft van de grond. Als tegenprestatie verbinden de gezinnen zich ertoe de doorverkoopprijs van hun woning beperkt te houden, zodat de woningen betaalbaar blijven. Het doel van deze aanpak is om Brusselaars, en in het bijzonder de meest kwetsbaren, toegang te geven tot een degelijke woning zodat ze de stad van morgen mee vorm kunnen geven. 

BAEB bouwt gezondheidscentrum voor Dokters van de Wereld

10-01-2019 Een nieuwe fase breekt aan voor het project Grondels in Anderlecht. De promotieopdracht werd gegund aan Immo Louis De Waele en architectenbureau BAEB. Naast 35 geconventioneerde woningen omvat Grondels ook een geïntegreerd sociaal en gezondheidscentrum van ongeveer 1.500 m², dat zal worden beheerd door Dokters van de Wereld. Het project maakt deel uit van CityGate, het grootschalige programma dat de Biestebroekwijk ingrijpend zal veranderen.

Leopold Views getransformeerd tot kwaliteitsvolle woningen door architectesassoc.

12-12-2018 Van bij de oprichting was het de ambitie van architectesassoc. om een eigentijdse, coherente en harmonieuze architectuur na te streven en daarbij de druk op het leefmilieu zo beperkt mogelijk te houden. Zo is meteen ook het DNA van dit kantoor geschetst: een combinatie van architecturale kwaliteit, respect voor het leefmilieu en streven naar welzijn voor alle betrokkenen. Leopold Views, een ontwikkeling van Matexi in Evere, past helemaal in deze filosofie. Het project is een toegangspoort tot de stad en demonstreert het ecologische, economische en sociologische belang van de reconversie van een afgeleefd kantoorgebouw tot kwaliteitsvolle woningen.  

Consortium Biestebroeck bouwt nieuwe kantoren en sociale woningen in hartje Anderlecht

11-12-2018 Voor het innovatieve kantoorgebouw, sociaal restaurant en 32 sociale woningen in Anderlecht, kiest de Brusselse huisvestingsmaatschappij (BGHM) voor de passieve houtskeletbouw en een semi-publiek plein van het Consortium Biestebroeck. ARCHITENKO - Urban Design and Architecture en Abscis Architecten hebben hun krachten gebundeld met studiebureaus Boydens, Establis en Egeon, en aannemers Wyckaert en PxP Projects, om een duurzaam en innovatief stadsdeel te bouwen. 

Oproep aan ontwerpers: woningen in Delaunoy

11-12-2018 Een oud pakhuis, een puntgevel, een dicht huizenblok, een doorlopend perceel, een doodlopende straat en een sociale woonwijk in Molenbeek. Dat is de context van het nieuwe project dat de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) plant op de Delaunoy-site. De bedoeling is om ongeveer 19 wooneenheden, waarvan 60 % sociale woningen en 40 % middelgrote woningen, plus een collectieve voorziening te creëren en de ruimten tussen deze site en het naburige sociale woningcomplex doordacht in te vullen.

90 resultaten gevonden