Doorzoek volledige site
Dossier

BXL - Architectuur voor de hoofdstad

Oproep tot interesse: ceci n'est pas een openbare ruimte

20-09-2018 De wijk Magritte in Jette vormt een soort enclave te midden van gemeentegrenzen en infrastructuren en ligt ingesloten tussen de spoorweg in het noorden, de gemeentegrens tussen Jette en Laken en de Desmet Denayerlaan. Het Duurzaam Wijkcontract Magritte, het eerste wijkcontract op Jets grondgebied, probeert dit deel van de gemeente rond de assen Lahaye en Esseghem beter te ontsluiten, onder andere door er het openbaar domein te vernieuwen en de verschillende bestaande polen beter met elkaar te verbinden. Dit scharniergebied zal worden omgevormd tot een aangename, beplante, veilige en toegankelijke ontmoetingsplek waar zachte verplaatsingen voorrang krijgen. Het projectgebied omvat de Jules Lahayestraat, het kruispunt Lahaye/Dapperheid/Esseghem, de toegang tot de site van de Jetse Haard en de kleine Esseghemstraat. De gemeente Jette zoekt een multidisciplinair team dat de volledige ontwerpopdracht kan uitvoeren voor de herwaardering van de openbare ruimtes in de perimeter “op het scharnierpunt”.

Stem voor uw favoriete publieke ruimte in Brussel

06-09-2018 Dit jaar heeft de Prix ]pyblik[ Prijs als ambitie om een publieke ruimte naar voren te schuiven waar toe-eigening en de beleving ervan door zijn gebruikers centraal staat.  In dit kader selecteerde een jury, samengesteld uit onafhankelijke experts, 4 genomineerde projecten tussen de 18 kandidaat-projecten: het park L28, het Rogierplein, de mobiele tools van de overdekte hal van Abattoir en het Dumonplein. De uiteindelijke keuze wordt aan de gebruikers overgelaten. Stemmen kan op deze website. De prijs wordt uitgereikt op 25 september. 

Ademruimte en transparantie in de Belliardstraat

23-05-2018 Zoals heel wat automobilisten die dagelijks naar onze hoofdstad pendelen wel weten, ondergaat de Belliardstraat – een gekende bottleneck – een heuse metamorfose. Het kantoorgebouw ter hoogte van nummer 40, op de kruising met de Wetenschapsstraat, maakte plaats voor een elegante beglaasde constructie, die een beetje verder van de rijweg is ingeplant om via een imposant atrium een fraai zicht te kunnen bieden op een binnentuin. Een aanzienlijke meerwaarde, niet alleen voor de gebruikers van het gebouw, maar voor de ganse wijk. Zelfs bestuurders die stranden in de file zullen de schoonheid ervan weten te appreciëren.  

Oproep aan ontwerpers: opdracht herinrichting Marie Jansonplein Sint-Gillis

08-05-2018 De Brusselse Bouwmeester maître architecte lanceert een oproep aan ontwerpers voor de opdracht van de herinrichting van het Marie Jansonplein. Dit plein ligt midden in het hart van Sint-Gillis en wordt gebruikt door een divers publiek dankzij zijn centrale ligging. De opdracht beoogt naast de herinrichting van het Marie Jansonplein ook de herinrichting van de aanliggende delen van de Moskou- en de Jourdanstraat, ook het Munthofplein genoemd.

76 resultaten gevonden