Doorzoek volledige site
Dossier

BXL - Architectuur voor de hoofdstad

Oproep aan ontwerpers: woningen in Delaunoy

11-12-2018 Een oud pakhuis, een puntgevel, een dicht huizenblok, een doorlopend perceel, een doodlopende straat en een sociale woonwijk in Molenbeek. Dat is de context van het nieuwe project dat de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) plant op de Delaunoy-site. De bedoeling is om ongeveer 19 wooneenheden, waarvan 60 % sociale woningen en 40 % middelgrote woningen, plus een collectieve voorziening te creëren en de ruimten tussen deze site en het naburige sociale woningcomplex doordacht in te vullen.

Consortium Biestebroeck bouwt nieuwe kantoren en sociale woningen in hartje Anderlecht

11-12-2018 Voor het innovatieve kantoorgebouw, sociaal restaurant en 32 sociale woningen in Anderlecht, kiest de Brusselse huisvestingsmaatschappij (BGHM) voor de passieve houtskeletbouw en een semi-publiek plein van het Consortium Biestebroeck. ARCHITENKO - Urban Design and Architecture en Abscis Architecten hebben hun krachten gebundeld met studiebureaus Boydens, Establis en Egeon, en aannemers Wyckaert en PxP Projects, om een duurzaam en innovatief stadsdeel te bouwen. 

Het Westland Shopping Center in Anderlecht neemt een nieuwe start

29-11-2018 Het shoppingcenter onderging sinds zijn bouw in 1972 geen belangrijke veranderingen. Voor AG Real Estate, de voornaamste eigenaar van de site, werd het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Het winkelcentrum moet volgens de ontwikkelaar de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd kunnen bieden, zowel wat betreft het commerciële aanbod als de binnen- en buiteninrichting. Het centrum moet resoluut een hedendaagse koers varen en inzetten op een familiale en gezellige winkelervaring onder het motto 'Live, Shop, Play'. AG Real Estate sloeg de handen in elkaar met DDS+. Het architectenbureau sleepte al nominaties in de wacht voor de MIPIM Awards en het World Architecture Festival met het winkelcentrum Rive Gauche in Charleroi.

Oproep tot interesse: De Markten

30-10-2018 Het Gemeenschapscentrum De Markten op de Oude Graanmarkt in Brussel is een vaste waarde in de vijfhoek. Het publiek vindt echter niet altijd gemakkelijk de toegang tot het gemeenschapscentrum omdat het achter het café verborgen zit en bijgevolg geen ‘gezicht’ aan het plein meer heeft. Ook diverse andere verbindingen hebben nood aan een betere organisatie, zoals voor personen met een beperkte mobiliteit, nooduitgangen of leveringen naar de kelder. De opdracht heeft een drieledige doelstelling: het verbeteren van de zichtbaarheid, de brandveiligheid en de toegankelijkheid van het Gemeenschapscentrum De Markten.

Oproep tot interesse: ceci n'est pas een openbare ruimte

20-09-2018 De wijk Magritte in Jette vormt een soort enclave te midden van gemeentegrenzen en infrastructuren en ligt ingesloten tussen de spoorweg in het noorden, de gemeentegrens tussen Jette en Laken en de Desmet Denayerlaan. Het Duurzaam Wijkcontract Magritte, het eerste wijkcontract op Jets grondgebied, probeert dit deel van de gemeente rond de assen Lahaye en Esseghem beter te ontsluiten, onder andere door er het openbaar domein te vernieuwen en de verschillende bestaande polen beter met elkaar te verbinden. Dit scharniergebied zal worden omgevormd tot een aangename, beplante, veilige en toegankelijke ontmoetingsplek waar zachte verplaatsingen voorrang krijgen. Het projectgebied omvat de Jules Lahayestraat, het kruispunt Lahaye/Dapperheid/Esseghem, de toegang tot de site van de Jetse Haard en de kleine Esseghemstraat. De gemeente Jette zoekt een multidisciplinair team dat de volledige ontwerpopdracht kan uitvoeren voor de herwaardering van de openbare ruimtes in de perimeter “op het scharnierpunt”.

Stem voor uw favoriete publieke ruimte in Brussel

06-09-2018 Dit jaar heeft de Prix ]pyblik[ Prijs als ambitie om een publieke ruimte naar voren te schuiven waar toe-eigening en de beleving ervan door zijn gebruikers centraal staat.  In dit kader selecteerde een jury, samengesteld uit onafhankelijke experts, 4 genomineerde projecten tussen de 18 kandidaat-projecten: het park L28, het Rogierplein, de mobiele tools van de overdekte hal van Abattoir en het Dumonplein. De uiteindelijke keuze wordt aan de gebruikers overgelaten. Stemmen kan op deze website. De prijs wordt uitgereikt op 25 september. 

82 resultaten gevonden