De provincie Antwerpen speelt een belangrijke rol om duurzame woonideeën te laten landen bij lokale besturen. Om ook de nieuwe generatie ontwerpers te betrekken bij deze toekomstagenda is de woonidee-award (WOAW) in het leven geroepen, schrijven Filip Lagiewka (diensthoofd wonen) en Glenn Lyppens (adviseur wonen).
Sinds 2009 gaat Bis, (ver)bouw- en interieursalon samen met de Orde van Architecten - Vlaamse Raad jaarlijks op zoek naar inspirerende architectuurprojecten. Dit jaar draait alles rond ‘retrofit’: een boeiend thema met een actuele en duurzame insteek. 63 architecten dienden hun meest passende ontwerp in. Vier juryleden gingen ermee aan de slag. Uiteindelijk werden vier winnaars gekozen: BLAF Architecten, Veldhuis Architectuur + Karibu Architecture, Guerrilla Office Architects en Tweestroom Architecten. BV VELD Architecten kreeg een Eervolle Vermelding.
In het Limburgse Stokkem is de eerste steen gelegd van het stadsontwikkelingsproject Tattenejum. Het project omvat de herontwikkeling van de oude Go schoolsite in Stokkem aan de Stadsgraaf / Arnold Sauwenslaan tot een hedendaags woonproject naar een ontwerp van Architectuur Depot en Buro Landschap.
Na de succesvolle realisatie van het circulaire nieuwbouwproject ’t Centrum gaat Kamp C opnieuw de uitdaging aan met een ambitieuze renovatie: de transformatie van het Infocentrum tot de centrale hotspot van de site. Het gebouw wordt het kloppend hart van een transformerende en biogebaseerde bouwsector. Voor deze renovatie zoekt Kamp C een creatief en vooruitstrevend ontwerpteam dat dit unieke verbouwtraject wil doorlopen.
Ontwikkelingsmaatschappij citydev.brussels heeft de promotieopdracht van werken voor BridgeCity gegund aan het consortium van Kairos nv en Belfius Immo nv. Doel van dit grote project: 74 are tussen de treinsporen en de François-Joseph Navezstraat in Brussel-Stad transformeren tot een nieuwe gemengde wijk met geconventioneerde koopwoningen, sociale huurwoningen, productieateliers, coworkingruimten, een openbare voorziening en een ALDI-winkel. Het ontwerp van BridgeCity is van de Brusselse architectenbureaus DDS+ en Silhout architects.
Van 5 tot 13 oktober 2024 organiseert Urban in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de Archiweek. De week biedt het publiek een rijk programma van gratis rondleidingen, opendeurdagen bij architectenbureaus, symposia, workshops, conferenties en tentoonstellingen. Dit jaar zijn er onder andere bezoeken gepland aan RENOLAB-projecten, inspirerende voorbeelden van duurzame renovatie, zoals Cosmos in Anderlecht en Lillas in Sint-Agatha-Berchem. Inschrijven is nu mogelijk!
Al sinds 1949 organiseert de Belgische touroperator Intersoc ‘gezonde bergluchtvakanties’. Jaarlijks genieten zo’n 36.000 vakantiegasten in een vijftigtal bestemmingen van een leuke en betaalbare vakantie. Intersoc biedt vooral ski- en zomervakanties aan in haar eigen hotels in Zwitserland en Frankrijk. Intussen heeft de touroperator nu ook haar eerste hotel geopend in Oostenrijk. In het ski- en wellnessstadje Badhof Gastein, vlakbij Salszburg, renoveerde en breidde ze een bestaand charmant hotel uit, op maat van hun activiteiten. Het project werd ontworpen en begeleid door architectuurstudio U/Define en studiebureau Boydens Engineering, beiden uit Brugge.
Zonder innovatie geen toekomst. Daarom organiseert Fermacell op donderdag 17 oktober een inspirerend event voor architecten in Botanic Sanctuary in Antwerpen waarin innovatie, samenwerking en duurzaamheid centraal staan . Sprekers van onder meer VITO | EnergyVille, TOTEM en ORGA architect gaan dieper in op de circulaire toekomst van de (binnen)afbouw. Inschrijven kan via deze link.
Op dinsdag 15 oktober organiseert VIBE samen met PUC KU Leuven – Continue en het steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van provincie Oost-Vlaanderen een studiebezoek aan de stad Ronse. Op het programma staan verschillende inspirerende projecten en ondernemingen zoals Be Factory, De Noordboom, Eurabo en De Vrijheid.
Het project "Dreymolen" vormt een verbinding tussen het stadscentrum van Sint-Truiden, de woonwijk “Nieuw Sint-Truiden” en het open natuurlandschap “De Fruitvallei”, waarbij een unieke mix van stedelijk en landelijk wonen, natuur en biodiversiteit centraal staat. Gelegen tussen drie historische molens — de Grevensmolen, de Stayenmolen en de Volmolen — die van oudsher welvaart en ontwikkeling naar de regio brachten, zet het project in op een groene omgeving met diverse mogelijkheden voor ontmoeting en ontspanning. Een belangrijk onderdeel hiervan is het herstel van de Boomgaard als volwaardig en iconisch groen element binnen de projectzone.