Doorzoek volledige site
05 september 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

BuSO De Dageraad toont dat staal niet enkel industrieel hoeft te zijn

De nieuwbouw van BuSO De Dageraad in Kortessem, een project van Puls Architecten, speelt met een stimulerende omgeving in op de specifieke noden van de leerlingen. Tata Steel leverde stalen gevelpanelen. Deze nieuwbouw van De Dageraad illustreert zeer mooi dat een stalen afwerking niet enkel een koele industriële uitstraling hoeft te hebben.

De campus is een conglomeraat van gebouwen, een ensemble, in de tijd gegroeid en gevormd. Wat hen bindt en samenhoudt, naast een gemeenschappelijkheid van programma, is hun onderlinge positie. Een typische opstelling van onderdelen ingeplant volgens eenzelfde orthogonaal assenstelsel, parallel met de belijning in het landschap en de Tapstraat.

Een deel van de Tapstraat werd herdacht en plaatselijk aangepast. Ze werd over de volledige lengte van de campus verbreed in functie van parkeren en het integreren van een bushalte. Een centraal, rechthoekig vlak, gemarkeerd als oversized zebrapad naar de overzijde, zet de stap, de overgang naar de tegenoverliggende site. De Tapstraat krijgt hierdoor een ander statuut: als centrum van een campus. Hierop wil de architect inspelen. Het verantwoordt hoe diverse gebouwen, zonder overeenkomst in beeld, qua vorm, materiaal en kleurgebruik toch bij mekaar kunnen horen: een meer substantiele vorm van onderling afstemmen.

 

Stimulerende prikkels

Een essentieel gegeven is de doelgroep, de gebruikers van deze school. Waar anders vanuit pedagogisch oogpunt extra aandacht wordt gevraagd en gevestigd op het inbrengen van zo veel mogelijk stimulerende prikkels : Het uitwerken van gangen, de speelplaats en de schoolpoort als plaatsen van ontmoeting en activiteit die klas en school overstijgen. Hier is het de expliciete wens van de directie om een serene en heldere leeromgeving te scheppen. De jongeren die hier school lopen hebben al hun aandacht nodig om zich te kunnen concentreren en te focussen op hun taken. Externe prikkels leiden af, kunnen conflicten geven, gevaar opleveren, hoe mooi het landschap ook is, hoe interessant onverwachte contacten, hoe inventief architecturale vormen en accenten ook kunnen zijn.

 

Werken op essentie

Het volledige programma wordt verdeeld over twee uitgerekte bouwvolumes die naast mekaar geplaatst worden langsheen de Tapstraat. De articulatie en onderlinge opstelling ervan definieren specifieke buitenruimtes : het voorplein aan de polyvalente zaal met toegang, het werkerf tussen de ateliers en een speelplaats met luifel. Belangrijk hierbij is de bestuurlijke en (infra)structurele logica. Dit ‘gebouw’ dient een duidelijke, heldere opstelling, planopbouw en structuur te hebben in functie van het ‘inherent’ overzicht en toezicht. Dit geeft een gevoel van rust en beheersbaarheid, van controle voor zowel personeel als leerlingen. Het hoeft geen saai of steriel eindresultaat te geven, doseren is de boodschap, werken op essentie. Voorbeelden hiervan zijn de gerichte zichten doorheen en vanuit het gebouw op het achterliggende landschap en het tegelpatroon in de polyvalente zaal : een morsecode die het moto van de school uitdrukt: "elk individu kansen bieden op een optimale ontwikkeling".

 

Staal kan ook in een warme omgeving

In dze school werden staalpanelen van Tata Steel gebruikt. Staalbouw wordt vaak geassocieerd met kil, koel en industrieel. Dit project toont zeer mooi aan dat staalpanelen niet enkel geschikt zijn voor industriële toepassingen. Ook in een warme omgeving als een school komen staalpanelen perfect tot hun recht.

GERELATEERDE DOSSIERS