Doorzoek volledige site
28 november 2013 | JAN DANEELS

Sjorpalen als gevelbekleding op scoutslokalen van Aalter

In Aalter is lokale scoutsvereniging De Witte Kaproenen sinds juli van dit jaar in een nieuw lokaal getrokken. Als sluitstuk in het ontwerp van het gebouw verkochten de scouts hun sjorpalen in een grote sponsoractie en plaatsten ze de palen zelf als gevelbekleding tegen de buitenwand. ARKS Architectuur stond in voor het ontwerp.
In Aalter is lokale scoutsvereniging De Witte Kaproenen sinds juli van dit jaar in een nieuw lokaal getrokken. Als sluitstuk in het ontwerp van het gebouw verkochten de scouts hun sjorpalen in een grote sponsoractie en plaatsten ze de palen zelf als gevelbekleding tegen de buitenwand. ARKS Architectuur stond in voor het ontwerp.





De nieuwe gebouwen kwamen er nadat de scoutssite, in agrarisch gebied gelegen, een herbestemming kreeg naar een recreatiezone, op basis van het nieuwe Ruimtelijk Uitvoeringsplan. De nieuwe lokalen moesten een sterk verouderde infrastructuur vervangen, maar het ontwerp moest om budgettaire redenen vrij eenvoudig blijven. Daarom werkte ARKS een concept uit waarbij een groot lokaal als industrieel gebouw werd ontworpen, met binnenin verschillende ruimtes voor de verschillende leeftijdsgroepen van de vereniging. Elke scoutstak heeft namelijk zijn eigen lokaal dat uitgeeft op een polyvalente ruimte voor grotere activiteiten. Het gelijkvloers en de verdieping bestaan telkens uit drie lokalen die door middel van mobiele scheidingswanden kunnen worden samengevoegd.





De eenvoudige structuur werd bekleed met het ruw materiaal van zowat elke scoutsvereniging: sjorpalen. Door het gebouw hiermee af te werken is een zeer natuurlijk volume ontstaan dat zich bijzonder goed integreert op de mooie ligging aan de rand van het bos. Bovendien plaatsten de scoutsleden de bekleding zelf, wat het klassieke ‘ons-gebouw-gevoel’ dat in elke jeugdbeweging leeft alleen maar heeft versterkt. Een sponsoractie waarbij sjorpalen ‘verkocht’ werden was het logisch slotstuk van dit concept.




Door de samenwerking met Toerisme Vlaanderen voldoet het gebouw aan strengere eisen op onder andere het vlak van toegankelijkheid. Deze investering vertaalt zich in extra verhuurmogelijkheden, erg interessant voor wat extra inkomsten van de scoutsgroep. Het specifiek gebruik van het gebouw hoofdzakelijk in weekends en schoolvakanties en de diverse, dikwijls eenmalige, gebruikers vragen een eenvoudig te bedienen, gesofisticeerde technische installatie. Samen met de realisatie van het gebouw is een nieuwe, verkeersveilige toegang gemaakt waarbij een parking gescheiden wordt van alle voetgangers- en fietsverkeer.

GERELATEERDE DOSSIERS