Doorzoek volledige site
22 februari 2017

Mechels kantoorgebouw KBC duurzaam en energiebesparend

Illustratie | KBC
Illustratie | KBC
Illustratie | KBC
Illustratie | KBC

KBC heeft in 2016 zijn computer- en datacentrum in Mechelen laten omvormen tot een multifunctioneel kantoorgebouw. De ingrijpende renovatie is een ontwerp van goedefroo + goedefroo architecten en Arcadis.

Het bestaande gebouw, dat voornamelijk als computer- en datacentrum werd gebruikt, was totaal niet geschikt om zijn bijkomende nieuwe functie als kantoorgebouw te vervullen. Het massieve en donkere poortgebouw, gelegen in een aangename omgeving te midden van bomen en water, was volledig in zichzelf gekeerd. De natuur in het gebouw binnenbrengen was dan ook de hoofddoelstelling. Door een diepe insnijding in het volume te maken en te werken met ecologische systemen, is het mogelijk het comfort te regelen en binnen lucht, licht en vegetatie toe te laten. 
 

Een duurzaam en energiebesparend gebouw

De nadruk bij de renovatie van dit KBC-gebouw ligt op duurzaamheid. Het kantoorgedeelte voldoet vandaag al aan de 2020 NZEB-wetgeving (Nearly Zero Energy Building) en is bijna energieneutraal. Deze NZEB-norm zal pas een verplichting zijn in 2020. Na de renovatie verbruikt het gebouw slechts 1/10 van het vroegere energieverbruik. Dat werd bereikt dankzij onder andere

  • doorgedreven isolatie (K29) en automatisch gestuurde, beweegbare zonnewering aan de buitenzijde;
  • het gebruik van zonnepanelen (167 KWp);
  • de recuperatie van de warmte uit het datacentrum, waardoor voor verwarming geen externe energiebron moet worden aangesproken;
  • het gebruik van ledverlichting, afwezigheidsdetectie en nachtventilatie. Door een natuurlijke ventilatie in het gebouw moet er maar heel beperkt mechanisch gekoeld worden. Het daglicht wordt maximaal binnengebracht langs 1.600 m2 glasoppervlakte.
     

Het kantoorgebouw heeft een industriële look. Die look is ook functioneel: dankzij de inertie van de betonnen structuur zal de warmte in de zomer overdag opgeslagen worden, en ’s nachts opnieuw afgegeven worden.

In de schacht voor de natuurlijke nachtventilatie werd een zestien meter hoge verticale tuin gerealiseerd. Die trekt de groene omgeving waarin het gebouw centraal staat door naar binnen. Zowel voor deze binnentuin als de nieuw aangelegde buitentuin werd aandacht besteed aan biodiversiteit. De groene binnenmuur dempt eveneens het geluid in de aanpalende vergaderzalen.


Medewerker centraal in werkruimtes

Bij de transformatie van dit gebouw werden meteen ruimtes gecreëerd waarin de medewerker centraal staat. Dat uit zich in de afwisseling in werkplekomgevingen waaruit de medewerker kan kiezen. Naast de klassieke werkeilanden, bureaus en vergaderzalen, is er ook plaats voor meer informeel overleg en toevallige ontmoetingen in de ‘cosy corners’, of voor korte overleggen en geconcentreerd werken in de ‘cockpits’.

Deze verschillende ruimtes sluiten aan bij ‘het nieuwe werken’ bij KBC, waar overleg via collaboration tools met collega’s op diverse locaties - ook thuis - gemeengoed is.

GERELATEERDE DOSSIERS