Doorzoek volledige site
17 april 2018

HUB ontwerpt huisartsengroepspraktijk HOED

Illustratie | hub
Illustratie | hub
Illustratie | hub
Illustratie | hub
Illustratie | hub
Illustratie | hub
Illustratie | hub

Architectenbureau HUB tekende het ontwerp uit voor een huisartsengroepspraktijk in Turnhout. De praktijk sluit aan bij de noden van de woonwijk en zal de kernversterking onderschrijven. De locatie en positie van het geheel vormden een belangrijk onderdeel. Als een extra huis in de rij past de praktijk zich in de bestaande verkaveling in.

De huisartsenpraktijk heeft de vorm van twee huizen die in het geheel gepositioneerd zijn zodat het gebouw aan de ene kant in de straat past en aan de andere kant een hoek vormt voor de verdere ontwikkeling dieper op de site. De zijtuinstrook vormt een buffer naar het naburige perceel. De voortuinstrook zorgt voor dezelfde graad van privacy als de andere kavels in de verkaveling.

 

Openheid met nodige discretie

De praktijk bestaat uit zes consultatieruimtes, een spoedruimte, front- en backoffice, twee wachtruimtes, twee burelen, een polyvalente ruimte en sanitair. Dit sluit aan bij de visie van de artsen die ook nauw samenwerken met andere zorgverleners en de nodige ruimtes hebben voorzien om deze visie te ondersteunen. Er was vraag naar voldoende open ruimtes, maar ook met de nodige discretie. Daarnaast waren bepaalde flows belangrijk, alsook een onderscheid tussen privé- en publieke zones.

 

Uitstraling

Volgens de architecten is een van de grootste troeven de uitstraling van het gebouw. Zowel qua locatie als verschijningsvorm en materialisatie. Het is een frisse verschijning op de site, maar tegelijk ook discreet. De uitstraling is sereen in termen van materialisatie en verschijningsvorm om niet te contrasteren met de bestaande woningen in de verkaveling. Het gevelmateriaal is een lichte grijs-gele baksteen met donker grijsbruin aluminium buitenschrijnwerk dat gecombineerd wordt met grijs-gele betonaccenten.

 

Duurzame technieken

De artsen genieten van een sterk verminderd energieverbruik voor verwarming dankzij de doorgedreven isolatie en aandacht voor luchtdichtheid. Er is gekozen voor een systeem met ventiloconvectoren om een maximaal comfort van de patiënten te garanderen alsook flexibiliteit van de consultatieruimtes. Door een selectie van de toestellen op een lage verschiltemperatuur te zetten, kan met dit systeem gewerkt worden met een geothermische warmtepomp.

Een groot deel van het jaar kan er passief gekoeld worden. Warmte die zo in de zomer in de bodem gebracht wordt, zorgt in de winter voor een hoger rendement bij het verwarmen. Voor het sanitair wordt gebruik gemaakt van gerecupereerd regenwater.

GERELATEERDE DOSSIERS