Doorzoek volledige site
27 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Wedergeboorte van Huis Theelen in Tongeren

Illustratie | DFM Architecten
Illustratie | DFM Architecten
Illustratie | DFM Architecten

In het centrum van Tongeren vindt het komende jaar de reïncarnatie van Huis Theelen plaats. De vleugel van het voormalige Kanunnikenhuis wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld, krijgt een museumfunctie en zal eveneens fungeren als groene ontmoetingsplaats. Het ontwerp, in opdracht van AGB Stadsontwikkeling Tongeren en Concentra, is van de hand van het Tongerse bureau DFM Architecten. Ook studiebureaus AVC (veiligheid), Nexilis (technieken) en ingenieurs-architectenbureau M16 werden ingeschakeld.

Huis Theelen maakte deel uit van het voormalige kanunnikenhuis, waar stichter-uitgever Nicolaas Theelen tussen 1890 en 1918 zijn drukkerij vestigde en voor het eerst ‘Het Algemeen Belang der Provincie Limburg’ uitbracht, de voorloper van Het Belang van Limburg. In de jaren zestig werd het gebouw ingepakt als winkelpand en verdween zo uit het zicht van de Tongenaar. Daar komt weldra verandering in. De afbraakwerken zijn in juni gestart en in het voorjaar van 2019 staat de oplevering van het project – met een kostenplaatje van om en bij de 320.000 euro – gepland.
 

Museumfunctie

In het ‘nieuwe’ Huis Theelen wordt een museumfunctie geïntegreerd. Zo worden bezoekers ondergedompeld in de geschiedenis van Het Belang van Limburg en de families Theelen en Baert. De niet-originele eerste verdieping wordt net als de winkelpandkorst volledig afgebroken om zo terug te keren tot de authentieke essentie, terwijl de historische binnen- en buitendetails zorgvuldig worden gerestaureerd. De voorgevel wordt door DFM Architecten opgevat als glazen doos en geeft nieuwsgierige voorbijgangers de kans een blik naar binnen te werpen. Na zonsondergang doet de gevel dienst als sfeervol lichtbaken. Achter de glazen gevel zal een originele drukpers staan waarop fragmenten uit krantenkoppen, nieuwsartikels,… geprojecteerd zullen worden.
 

Voorzichtigheid

Grootste uitdaging van het project is het zorgvuldig afbreken van het omhelzende winkelpand. Ook de later toegevoegde verdieping moet met de nodige voorzichtigheid verwijderd worden en bij de restauratie van de details moet eveneens erg nauwkeurig gewerkt worden. Dat dit alles midden in het stadscentrum moet gebeuren, zorgt voor een extra uitdaging. Aandacht voor behoud van het historisch karakter van het pand zal gedurende de hele restauratie bovenaan het prioriteitenlijstje staan. Zo zullen bijvoorbeeld de ramen opnieuw voorzien worden van hun oorspronkelijke raamomlijsting en beslag.
 

Groene doorgang

Naast een museum wordt de site rond het huis in een groen jasje gestoken. Het nieuwe plein is fietsvriendelijk en biedt de mogelijk om rustig te verpozen en mensen te ontmoeten. Door de wisselwerking tussen de uitnodigende glazen voorgevel, het plein en de straten rondom ontstaat er ook een rechtstreekse groene verbinding tussen de Maastrichterstraat en het Praetorium. Die verbinding ondersteunt op zijn beurt de connectie tussen het stadscentrum en de ring.

GERELATEERDE DOSSIERS