Doorzoek volledige site
25 augustus 2015 | MARIJKE MARIS

Styfhals & Partners creëert aangename kantooromgeving in Anderlecht

Illustratie | Styfhals & Partners
Illustratie | Styfhals & Partners
Illustratie | Styfhals & Partners
Illustratie | Styfhals & Partners
Illustratie | Styfhals & Partners

In opdracht van Eebic realiseerde Styfhals & Partners een ontwerp voor een kantoorgebouw in Anderlecht. Het project wil een aangename en kwalitatieve werkomgeving creëren die rekening houdt met allerlei contextuele factoren en met gebruikte technieken, stabiliteit, met duurzame ontwikkeling en het budget. Vanaf de beginfase waren steeds alle partijen betrokken bij het ontwerpproces.

 

Context

Het bouwterrein werd maximaal benut, rekening houdend met de stedenbouwkundige voorschriften betreffende afstanden tot perceelgrenzen en het gabarit van het gebouw. Het geheel bestaat uit twee volumes waarvan de breedte voortkomt uit een optimale bouwdiepte voor burelen. Deze twee volumes zijn zodanig gepositioneerd dat ze een ideale oost-west oriëntatie hebben. De noord- en zuidgevel zijn blinde gevels om zowel warmteverlies in de winter, als oververhitting in de zomer, te beperken.


Toegankelijkheid

De centrale kern van het complex dient niet alleen voor de verticale circulatie, maar maakt ook de verbinding tussen de twee volumes. Door deze kern zeer luchtig en transparant uit te voeren, staat het in contrast met de gesloten zuidgevel en biedt het een duidelijke leesbaarheid voor bezoekers. Het centraal gelegen onthaal houdt controle over de toegang en de circulatie in het gebouw. Het hoogteverschil van het terrein is opgevangen door het geheel een half niveau hoger te plaatsen ten opzichte van het straatniveau. De diepte van de parking bleef beperkt. Deze parking is bovendien half open uitgewerkt. De meer open en publieke functies (onthaal, vergaderruimten en refter/polyvalente ruimte) bevinden zich op de gelijkvloerse
verdieping en zijn zichtbaar vanaf de straatzijde.


Flexibiliteit

Door het koppelen van de publieke ruimtes kent het gebouw een zeer multifunctioneel gebruik. Deze ruimtes kunnen dienst doen voor feestgelegenheden zonder de werking van het bouwwerk te verstoren. Door het centraliseren van de verticale circulatie, de technische schachten en de sanitaire ruimtes zijn er bovendien geen structurele obstakels, zoals vaste muren en kolommen, terug te vinden. Alle ruimtes kunnen op alle verdiepingen flexibel en volledig vrij ingedeeld worden.


Uitwerking

De keuze van het gevelmateriaal is een essentieel element van het project. Het cortenstaal is zowel industrieel als ruw, genuanceerd en tijdloos. Het past perfect in de industriële omgeving en geeft de constructie een uniek en prestigieus karakter.  


Duurzaamheid

Het project is een passief kantoorgebouw met zonnepanelen. Het voldoet niet enkel aan de huidige regelgeving maar het is ook naar de toekomst toe kostenefficiënt.

 

GERELATEERDE DOSSIERS