Doorzoek volledige site
03 oktober 2016

Greenhouse Antwerp: 50.000 planten aan de gevel

Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects

CONIX RDBM Architects heeft de gevelrenovatie van het kantoorgebouw Greenhouse Antwerp van Intervest voor zijn rekening genomen. Een levende plantenmuur van Sempergreen siert de voorgevel van het kantoorgebouw, een primeur voor de stad Antwerpen. Door de modernisering van de gevel en de inkom kreeg het gebouw een eigentijds en open karakter.

Het ontwerp verbindt de benedenverdieping met de eerste verdieping  door een nieuwe vliesgevel van twee bouwlagen hoog. Het kantoorgebouw dateert uit 1988 en de gesloten delen van de voorgevel bestonden uit natuursteen en aluminium. Deze werden vervangen door een groene gevel.  Grote glazen puien vervangen het glas beneden en op niveau 1. De aluminium kaders contrasteren mooi met het groen van de gevel. Bij de inkom en de doorgang krijgt de gevel een accent met een stalen, lamellen structuur.

 

Vergroenen

Duurzaamheid in architectuur is één van de aspecten die CONIX RDBM Architects verdedigt. “Als architectenkantoor streven we ernaar om in al onze gebouwen minder energie en materiaal te verbruiken. De gebouwde omgeving is een van de belangrijke sectoren voor duurzame doelstellingen zoals CO2-reductie. We zijn er ons van bewust dat de manier van bouwen, beheren, renoveren en onderhouden van gebouwen van grote invloed is op deze doelstellingen.  Het vergroenen van daken en gevels is een huidige trend en draagt bij tot duurzaam bouwen. Zo zijn er aanzienlijke voordelen in het aanbrengen van verticale vegetatie”, klinkt het bij het bureau.

 

Rust in kantooromgeving

De groene gevel helpt de luchtverontreinigende stoffen zoals fijnstof deeltjes en koolstofdioxide te bestrijden. Daarnaast vermindert de vegetatie de windsnelheid langs gevels. Resultaten toonden ook aan dat verticaal groen een positief effect heeft op de isolerende eigenschappen van gebouwen.

Naast de isolerende eigenschappen leidt de combinatie van substraat, planten en de ingebedde lucht in het groene gevelsysteem tot een goede geluidsisolatie. Het substraat blokkeert lagere geluidsgolven, terwijl planten hogere frequenties tegenhouden. Een groene gevel geeft ook meer rust in het kantoor en creëert een prettigere omgeving om op uit te kijken vanuit een ander gebouw of vanaf de begane grond. Het systeem verhoogt zo de kwaliteit van leven van bewoners en voorbijgangers.  

 

 

Flexipanels

Voor de groengevel viel de keuze op een systeem met Flexipanels van Sempergreen. Dat zijn zachte panelen gevuld met rotswol waarin de planten (verticaal) worden voorgekweekt. Dezelfde panelen met de planten worden later gebruikt voor de opbouw van de groene gevel. In de panelen zitten er openingen voor irrigatieleidingen. Via deze leidingen krijgen de planten voedingsstoffen en water. De Flexipanels werden met haken bevestigd op een metalen onderstructuur van omegaprofielen. Achter deze structuur zitten harde isolatieplaten.

 

3 liter water per vierkante meter per dag

In een dergelijke opstelling hebben de planten dagelijks ongeveer 3 liter per m² nodig.  Het benodigde water wordt gerecupereerd via het dak en ondergronds opgeslagen in twee citernes. Een beheerssysteem meet continu de vochtigheid in de wand en stuurt de irrigatie-unit aan. 

 

50.000 planten

De groene gevel van Greenhouse Antwerp is een mix van hoofdzakelijk inheemse planten. De beplanting bestaat uit een basisassortiment zoals duizendblad, leeuwenklauw, kardinaalshoed, kleine maagdenpalm, ooievaarsbek en heesterganzerik. Dat wordt aangevuld met  extra accentbeplanting zoals bossalie, bosaardbei, tijm, varens en dubbelloof. Gedurende het jaar, afhankelijk van de seizoenen, zal de wand er telkens anders uitzien. In totaal zitten er zo’n vijftigduizend planten in de groene gevel verwerkt.

GERELATEERDE DOSSIERS