Doorzoek volledige site
01 december 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Waarom het op architectonisch vlak vaak slecht afloopt bij PPS-constructies

In een interview met Architv en vlaamsearchitectuur.be spaart Piet van Cauwenberghe van ABSCIS Architecten zijn kritiek op PPS-formules niet. Vaak loopt het volgens hem verkeerd af op architectonisch vlak omdat het ontwerp ondergeschikt wordt aan de belangen van de aannemer en de financiƫle partij.
In een interview met Architv en Vlaamsearchitectuur.be spaart Piet van Cauwenberghe van ABSCIS Architecten zijn kritiek op PPS-formules niet. Vaak loopt het volgens hem verkeerd af op architectonisch vlak omdat het ontwerp ondergeschikt wordt aan de belangen van de aannemer en de financiële partij.

“Pps-formules zijn ontstaan vanuit een concept van alternatieve fianciering. De focus ligt niet op de synergie tussen een publieke en private partner, maar wel op het financiële aspect. Alles wordt in één pakket samengebracht in de vorm van een DBFM-formule: design, build, finance en maintain.
In de praktijk wordt de leiding gelegd bij de grootste partij en dat is meestal de finance-partner of de build-partner, met andere woorden de bank of de aannemer. Zij trekken het management naar zich toe en gaan vanuit hun cultuur en criteria het bouwproject organiseren. De leiding wordt nooit gelegd bij het design-luik waardoor dat ondergeschikt gemaakt wordt aan de financiële en technische aspecten.”


Piet van Cauwenberghe van ABSCIS Architecten kritisch over PPS


Ook Jo Berben van a2o Architecten heeft zijn bedenkingen bij de rol van de architecten in het 
DBFM-verhaal. Enige tijd geleden liet hij zich voor de camera van Vlaamsearchitectuur.be kritisch 
uit in het kader van een seminarie rond scholenbouw waarop hij het renovatieproject van het Sint-
Jozefscollege van Hasselt kwam toelichten.


Jo Berben van a2o Architecten over de rol van architecten in DBFM


GERELATEERDE DOSSIERS