Doorzoek volledige site
18 januari 2011 | NJ

Staalbouwwedstrijd: Restauratie en uitbreiding Verhaeghen door Caan Architecten

Voor de uitbreiding van een beschermde woning zochten Caan Architecten naar een contrast ten opzichte van het aanwezige massieve bakstenen volume. Ze kozen uiteindelijk voor staal om de gewenste hedendaagse verfijndheid te realiseren. Het leverde hen een nominatie op in de categorie residentiële gebouwen van de Staalbouwwedstrijd 2010.

Voor de uitbreiding van een beschermde woning zochten Caan Architecten naar een contrast ten opzichte van het aanwezige massieve bakstenen volume. Ze kozen uiteindelijk voor staal om de gewenste hedendaagse verfijndheid te realiseren. Het leverde hen een nominatie op in de categorie residentiële gebouwen van de Staalbouwwedstrijd 2010.



Foto: Thomas de Bruyne

 

In samenspraak met de dienst Monumentenzorg werd een bestaande woning uit begin 19de eeuw volledig in originele staat hersteld en tegelijkertijd voorzien van een nieuwe stalen uitbreiding langs de achterzijde en zijkant. Bij dit ontwerp werd gezocht naar een totaal contrasterend volume ten opzichte van het historisch karakter van de beschermde woning. Staal was hierbij de geschikte partner om het totale dossier uit te werken en een hedendaagse verfijndheid te realiseren. Dit zowel qua verhoudingen van de volumes, als qua detaillering, als qua materialen.



Foto: Thomas de Bruyne

 

De stalen nieuwbouw bestaat uit een smal (3,30 m breed) lineair (13,60 m lang) volume van zo’n 3,75 m hoog. Op deze manier wordt een statig elegant hedendaags geheel gevormd dat voldoende tegengewicht biedt t.o.v. de bestaande massieve woning. Langs de zijkant wordt de stalen uitbouw licht teruggetrokken aangesloten op de woning en is het geheel zwevend gerealiseerd boven een nieuw aangelegde waterpartij. Omdat daar de bestaande woning op een typisch begin 19de-eeuwse manier erg fijn gedetailleerd is met witsteen, boogmotieven en metselwerkverbanden, hebben de architecten getracht om ook met de nieuwe uitbouw eenzelfde verfijndheid, zij het nu op een andere manier, te realiseren. Dat hebben ze verwezenlijkt door het gebruik van staal in al zijn facetten, waarbij door de versmelting van de staalconstructie, stalen schrijnwerk en stalen gevelafwerking een zeer elegant geheel wordt verkregen. Deze versmelting tot stalen ‘bolide’ zorgt enerzijds voor het doortrekken van het statige en stijlvolle karakter en anderzijds voor een passend contrast met de massieve bakstenen woning met uitgewerkt houten schrijnwerk.

 
Technische fiche:  Woning De Jaeger - Weustenraed

Plaats: Lauwerstraat 21, Brugge
Opdrachtgever: Dr. Thomas Verhaeghen, Brugge
Architect: Caan Architecten, Gent
Studiebureau: Coene Consulting, Varsenare
Algemene aannemer: Compernolle R., Beernem
Staalbouwer: Lootens Line, Nazareth




Foto: Thomas de Bruyne