Doorzoek volledige site
21 februari 2017 | LIESBETH VERHULST

Styfhals & Partners realiseert passiefgebouw in Brusselse Marollen

Illustratie | Styfhals & Partners - Marc Scheepers
Illustratie | Styfhals & Partners - Marc Scheepers
Illustratie | Styfhals & Partners - Marc Scheepers
Illustratie | Styfhals & Partners - Marc Scheepers
Illustratie | Styfhals & Partners - Marc Scheepers
Illustratie | Styfhals & Partners - Marc Scheepers

In hartje Brussel, midden in volkswijk de Marollen, heeft Styfhals & Partners een passief bouwcomplex opgetrokken. Het project Kapucijnen omvat 35 hedendaagse appartementen voor oudere personen en een commerciële ruimte. Aannemer van dienst was Democo

Het passiefgebouw is gelegen op een plek in de wijk met historische waarde. Het bevindt zich op de hoek van de Hoogstraat, een van de oudste assen van de stad, en de Kapucijnenstraat, die vernoemd is naar het klooster dat zich daar bevond van de 16de eeuw tot het begin van de 19de eeuw.

“De bebouwde omgeving van de buurt van de Hoogstraat oogt naar het beeld van zijn geschiedenis en zijn inwoners”, zegt Lien Pïerard van Styfhals & Partners. “Het is een smeltkroes van stijlen en kleuren.” De architecten trachtten dit nieuwe gebouw zo goed mogelijk te integreren in de omgeving. “Het moet een bijdrage zijn, zowel voor de bewoners als voor de buurt”, klinkt het.  

Het project Kapucijnen bestaat uit 35 appartementen of studio’s voor oudere personen, een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners op de hoek van het perceel en een commerciële ruimte op het gelijkvloers van de twee bestaande huizen. Het hoogteverschil in de Kapucijnenstraat wordt opgevangen door de Cortenstalen sokkel die start vanaf de Hoogstraat. Op het hoogste punt kunnen de voetgangers het wooncomplex betreden. Op het laagste punt is de parkinginrit.
 

Gemeenschappelijke ruimtes

Omdat de woonentiteiten van geringe oppervlakte zijn, werd veel aandacht besteed aan de gemeenschappelijke ruimtes. Zo vormen de passerellen de verbinding tussen de verschillende gebouwen en geven ze toegang tot alle studio's. Ze zijn open naar de openbare ruimte toe en voorzien van verbrede zones die door de bewoners als terrassen kunnen worden gebruikt.

Het dak van het lager volume op de hoek van de Kapucijnenstraat en de Hoogstraat dient dan weer als een groot gemeenschappelijk terras. Ook op het gelijkvloers bevindt zich een gemeenschappelijke ruimte, bereikbaar vanaf de Hoogstraat en met toegang tot het terras gelegen op de gelijkvloerse sokkel.

Vegetatie

Hoewel het project zich in een zeer stedelijke context bevindt, speelt vegetatie een belangrijke rol. Het gelijkvloers kreeg een grote groenzone en langsheen de passerellen kregen verticaal begroeide schermen een plaats. Rondom het zonneterras staan plantenbakken met aromatische planten.  
Als knipoog naar de wijk en een vroegere muurschildering, werd een artpunch afbeelding van Quick & Flupke in de sokkel van het gebouw geïntegreerd.

Het project kreeg het certificaat van passiefbouw en is laureaat van de Batex-voorbeeldgebouwen in Brussel.

GERELATEERDE DOSSIERS