Doorzoek volledige site
17 maart 2017 | LIESBETH VERHULST

Kringwinkel opgetrokken uit recuperatiematerialen

Illustratie | BURO B
Illustratie | BURO B

In de nieuwe kringwinkel in Riemst is de kringloopfilosofie doorgetrokken naar het ontwerp van het gebouw. BURO B architectuur & interieurdesign trok een gebouw op dat bijna volledig uit recuperatiematerialen bestaat.  

BURO B kwam daarmee tegemoet aan de vraag van de opdrachtgever. “De Koop vzw vroeg om een passief gebouw dat functioneel geoptimaliseerd is en de spirit van de kringwinkel uitdraagt”, vertelt Rob Gijsenberg van BURO B. “We zijn voor het ontwerp nog een stap verder gegaan dan passiefbouw en hebben getracht zoveel mogelijk recuperatiematerialen te gebruiken als bouwstenen voor het ontwerp. Hierdoor wordt de filosofie van de kringwinkel gematerialiseerd in het gebouw en merkt de passant meteen welke functie in het gebouw gehuisvest is.”


Gevel opgetrokken uit bouwafval

De façade van de nieuwe kringwinkel werd bekleed met afval-gevelstenen van fabrikant Nelissen Steenfabrieken, waar steenstrips van gezaagd waren. “Normaliter is dit afval of in het beste geval wordt dit verwerkt tot steenpuin als onderfundering van wegenissen”, aldus Gijsenberg. “Oude buitendeuren werden toegepast als zonnewering in de zuidgevel. Fout gemeten ramen werden geïntegreerd in de gevel, vandaar de diversiteit van de raamopeningen.

Ook het interieur werd door BURO B mee ontworpen en ook hier werd de filosofie van recuperatie volgehouden. Oude houten beplanking en paletten vormen de bouwstenen van de balie, rekken en tafels.
 

Voor de omgevingsaanleg kon BURO B rekenen op Ebema. De producent van bestratingsproducten in beton achtte de tijd rijp om de verschillende stalen in verschillende kleuren die rond het bedrijfsgebouw liggen, te vervangen. Deze stalen kregen een tweede leven in de omgevingsaanleg van de kringwinkel in Riemst. De parking is uitgerust met een infiltratiesysteem van grove kalksteen, met daarop de Ebema-stalen in verschillende kleuren, gelegd in een speels patroon. 


Duurzaamheid voorop

Op het vlak van technieken stond duurzaamheid opnieuw voorop. Zo is het gebouw voorzien van een warmtepomp met diepteboring. PV-zonnepanelen laten de pomp energieneutraal werken. Voor de ventilatie werd voor een D-systeem met warmterecuperatie gekozen. De spoeling van de toiletten gebeurt door middel van gerecupereerd regenwater. Ook voor de bevloeiing van de groene wand wordt gerecupereerd regenwater gebruikt.
 

Passiefbouw van de toekomst

“Dit project laat zien dat ecologisch bouwen verder kan gaan”, stelt Rob Gijsenberg. “De levensduur van bouwmaterialen wordt minimaal verdubbeld door ze een tweede levenscyclus te geven. De combinatie met passiefbouw, zowel qua bouwschil als qua technieken, maakt dit meteen een gebouw voor de toekomst.”

GERELATEERDE DOSSIERS