Doorzoek volledige site
29 maart 2017

Kantoor Kreon: kruisbestuiving tussen verlichting en architectuur

Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects

CONIX RDBM Architects ontwierp in co-creatie met Kreon het nieuwe hoofdkwartier van Kreon in Opglabbeek. Voor het concept en de uitwerking sloeg CONIX RDBM Architects de handen in elkaar met Kreon-art director Kristof Pycke. Het resultaat is een verbluffende kruisbestuiving tussen verlichting en architectuur.

Zo werd de filosofie van Kreon van de afgelopen 15 jaar in het gebouw geïntegreerd en in alle details van het gebouw weergegeven. Creativiteit en technische vastberadenheid zijn essentiële elementen in de cultuur van Kreon. Deze aspecten worden in het ontwerp van het nieuwe gebouw weerspiegeld. 

 

De omgeving

Het kantoor van Kreon was gelegen aan de straatzijde, aan de Industrieweg-Noord. De bestaande magazijnen van Kreon situeerden zich op het terrein erachter. Vanuit de behoefte aan een representatief kantoorgebouw en meer magazijnruimte besloot Kreon om een nieuw kantoor en logistieke ruimte te bouwen.Het nieuwe gebouw biedt onderkomen aan verschillende functies: een landschapskantoor, showroom en logistiek. Doordat verschillende functies in één gebouw zijn opgenomen, wordt de bebouwde oppervlakte veel compacter en ontstaat er directe verbinding tussen ontwerp en afgewerkt product.

Het gebouw is met de lange zijde tegen de bestaande magazijnen aangebouwd, waardoor er een directe (droge) verbinding ontstaat tussen het bestaande en het nieuwe magazijn. De showroom bevindt zich eveneens op het gelijkvloers, aan de straatzijde. Tussen de kantoren op de verdieping en de bestaande magazijnen werd op het dak van het nieuwe logistieke gedeelte een grote daktuin gerealiseerd.

Naast het praktisch aspect liet de inplanting van de nieuwbouw ruimte voor groenaanleg. Aan de voorzijde van het gebouw werd vanwege een natuurlijke afwatering van het oppervlaktewater en het aantrekken van lokale flora en fauna een vijver met een natuurlijke overloop in de vorm van een wadi aangelegd. Er werden bijkomend grassen en bomen geplant voor een prachtig groen zicht vanuit de showroom op het gelijkvloers.

 

Het gebouw

In het nieuwe gebouw van 4 800 m² is meer ruimte beschikbaar, waardoor alle interne operaties onder één dak resideren. Hierdoor zullen de interactie en de communicatie tussen de verschillende afdelingen en de klanten nog vlotter dan in het verleden verlopen.  Vanuit de vide, centraal in het gebouw, zijn de kantoren vanuit de toonzaal zichtbaar en bereikbaar via een brede trap. In zowel het exterieur als het interieur nodigen openheid, licht en zichten de bezoeker uit Kreon verder te ontdekken en realiseert het nieuwe gebouw mogelijkheid om het volledige aanbod van Kreon en Belux in functioneel en architecturaal perfecte omstandigheden te demonstreren.

 

Eenvoud & zuiverheid

Het hele gebouw ademt de Kreon-bedrijfsfilosofie: eenvoud en zuiverheid. Het ontwerp mikt op een klassieke uitstraling door sobere, tijdloze architectuur. Daarbij stroomt het overvloedige licht ongehinderd door de open structuur.

Als verlichtingsfabrikant haalt het bedrijf zijn inspiratie uit de architectuur en het design van de jaren twintig en dertig. De invloed van de Bauhaus-architectuur blijkt bijvoorbeeld uit de symmetrie, de zich herhalende elementen en de strakke geometrische vormen van de Kreon-producten. Rechte hoeken en lijnen: dat zijn de basisvormen van de modernistische architectuur. Kreon past ze toe op zijn verlichtingsproducten én op het architecturale concept van zijn nieuwe hoofdkwartier. Die krijgen een universeel en tijdloos karakter dankzij hun sobere vormgeving. En in het gebouw gaan ze evenwaardig met elkaar in dialoog.

 

Lichte last voor het milieu

Het nieuwe internationale hoofdkwartier in Opglabbeek verzamelt alle afdelingen onder één dak – zowat 50 werknemers. Die verbruiken samen zo weinig mogelijk energie dankzij geothermie en vloerverwarming.

Het oude gedeelte van het gebouw werd behouden en verbonden met de nieuwbouw. In dit gedeelte bevindt zich de verzend- en stockageafdeling waar de bestellingen worden klaargemaakt, verpakt en geassembleerd met een orderpickingsysteem. Zonnepanelen beslaan nagenoeg het volledige dak van dit oude gebouw. De eerste verdieping van het nieuwe gebouw situeert zich een dakterras van 1 500 m² met houten vloerafwerking, groene begroeiing en lange grassen, geïnspireerd op de ‘High Line’ in New York.