Doorzoek volledige site
01 maart 2018 | ALEXANDRA CARREMANS

Nieuw kantoor voor DMOA architecten

Illustratie | DMOA
Illustratie | DMOA
Illustratie | DMOA
Penthousevolume Illustratie | DMOA
Illustratie | DMOA
Illustratie | DMOA
Geluidsproject Muurmelaar. Student ir. arch. Maarten Houben (links) Illustratie | DMOA
Geluidsproject Muurmelaar Illustratie | DMOA
Geluidsproject Muurmelaar Illustratie | DMOA

DMOA architecten kocht 3,5 jaar geleden een eengezinswoning op een klein perceel van slechts 60 m² gelegen aan een park in Leuven. Op niveau 0, 1, 2 en 3 vestigden de architecten hun kantoor en op parkniveau een studiowoning. Met het ontwerp van het nieuwe gebouw kan het bureau met een heel kleine footprint een vrij groot programma realiseren. Het gebouw is laag-energetisch, heeft een opmerkelijke, unieke gevel die geluid begint te produceren wanneer er iemand voorbijkomt. Er werd ook gewerkt met ambachtelijke en duurzame materialen.

Om het perceel iets interessanter te maken en hun eigen kantoor ernaar te kunnen verhuizen, onderhandelde DMOA met de stad Leuven om een stukje van het achterliggende park bij aan te kopen. Met de ligging aan het park wilden de ontwerpers hiernaar een zachtere overgang creëren. Hiervoor is de hoek van het gebouw afgerond en is onderaan de gevel een stoeptuin ingericht.

 

Energiezuinig

Het gebouw moest op funderingspalen komen omdat het in moerasgebied gelegen is aan de Molenbeekvallei. Om dit nadeel om te buigen naar een voordeel plaatsten ze energielussen in de betonnen palen die dienen als bron voor de geothermische waterpomp. Gebouwen die met energiepalen gebouwd worden, komen nog niet vaak voor dus in dat opzicht is het gebouw ook zeer uniek.

De warmtepomp haalt in de winter energie uit de bodem en in de zomer stopt ze te veel aan energie terug in de bodem. Op deze manier wordt een laag-energetisch systeem bekomen. Op het dak liggen zonnepanelen waar het kantoor ook energie uit haalt. Om te bewijzen dat het gebouw ook werkelijk laag-energetisch is, monitoren de architecten samen met het WTCB het gebouw met een domoticasysteem. Ze weten dus continu hoeveel de zon opbrengt, hoeveel ze verbruiken…

 

Opmerkelijke gevel

De gevel is een van de meest experimentele elementen van het gebouw. Het is een stamp betonnen gevel in een muurtje van 10 cm, wat een technisch moeilijkere keuze is omdat de muur 15 meter hoog is. Als bureau is DMOA veel bezig met productontwikkeling en innovatie, dus voerden de ontwerpers een studie uit om de gevel toch zo te kunnen realiseren.

Ze wilden graag hun eigen materiaal creëren omdat het hun eigen bureau is, maar omdat het gebouw aan een park gelegen is, wilden ze ook dat het materiaal organisch en natuurlijk zou overkomen. Het mengsel van de gevel bestaat uit donker zand van een groeve in Lubbeek dat gemengd werd met wit cement om een aardse kleur te creëren. Samen met een klein aannemersbedrijf werkte het hele kantoor gedurende drie maanden samen om de gevel aan te stampen.

Dat het een stamp betonnen gevel is, is niet het enige experimentele aan deze gevel. In samenwerking met prof. ir. arch. Andrew Vande Moere en student ir. arch. Maarten Houben van de KU Leuven, die wilden experimenteren met interactieve architectuur, werkten ze aan een gevel die geluid begint te produceren wanneer er iemand voorbijkomt. Het project Muurmelaar bestaat uit camera’s die verborgen zitten in de gevel en registreren in welke zone een voorbijganger zich bevindt. Ze sturen dan signalen uit naar kloppertjes in het beton die tegen ingewerkte blokjes slaan en zo muziek produceren.

 

Ambachtelijke en duurzame materialen

De ramen zijn afgewerkt met kastanje. Het is een heel ecologische houtsoort waarmee je een negatieve CO2 bekomt omdat het sneller terug groeit dan dat het verbruikt wordt. Kastanje kan na twintig jaar ontgonnen worden maar de ramen gaan een veelvoud langer mee.

Binnen is de vloer afgewerkt met ambachtelijke aarden tegeltjes die in een ringoven in Brussel met de hand gebakken worden. Het is een van de laatste ringoventjes waar deze nog manueel gebakken worden. Ook in de trapleuning is veel tijd besteed om deze ter plaatse aaneen te lassen tot de uiteindelijke structuur.

 

Gedeelde functie

Met zijn gebouw wil DMOA architecten een soort gedeelde functie realiseren, dit doen ze al met de studiowoning op het parkniveau. Niveau 0 is momenteel een vergaderruimte die door henzelf niet veel gebruikt wordt. De bedoeling is om er binnenkort een professioneel keukentje in te plaatsen met een brasseriefunctie zodat er ’s avonds groepen kunnen komen eten. De bovenste verdieping, een penthousevolume, is een ook een vergaderruimte die vanaf een bepaald uur in de avond ook beschikbaar gesteld wordt voor andere bedrijven die de ruimte kunnen afhuren als vergaderzaal of als penthouse.