Doorzoek volledige site
13 maart 2018 | ALEXANDRA CARREMANS

Bekaert keert met vernieuwde uitstraling terug naar site waar het begon

Illustratie | Klaas Verdru - Sileghem & Partners
Illustratie | Klaas Verdru - Sileghem & Partners
Illustratie | Klaas Verdru - Sileghem & Partners
Illustratie | Klaas Verdru - Sileghem & Partners
Illustratie | Klaas Verdru - Sileghem & Partners
Illustratie | Klaas Verdru - Sileghem & Partners
Illustratie | Klaas Verdru - Sileghem & Partners

Bekaert is wereldmarkt- en technologisch leider in staaldraadtransformatie en deklaagtechnologieën. Het bedrijf besloot om groepsfuncties te hergroeperen en dit op de site waar het allemaal begon. Op de site werden de woning van de stichter alsook de eerste productiegebouwen opgetrokken in neogotische stijl. Sileghem & Partners architecten kreeg de opdracht om dit project uit te voeren, in samenwerking met interieurarchitect Patric Deknock.

Bekaert wenste de oudere gebouwen te combineren met nieuwe kantoorgebouwen voor een bezetting van zo’n 150 à 170 personen. De bestaande showroom en het bedrijfsrestaurant vormen samen met de nieuwbouw en de gerenoveerde kantoren hun nieuwe Group Headquarters.

 

Concept

De neogotische gebouwen worden via een transparant inkomgebouw verbonden met het nieuwe kantoorvolume. De parking onder het nieuwe kantoorvolume vormt de toegang tot de inkom voor het personeel. Twee bouwlagen boven de parkeerzone vormen een antwoord op het bestaande volume dat met hetzelfde parament is afgewerkt.

Door te kiezen voor een opstelling in landscape werd bijzondere aandacht besteed aan de micro-architectuur en akoestische afwerking van de ruimtes. Specifieke plafond- en wandbekledingen werden in zowel de nieuwbouw als de bestaande te renoveren ruimtes toegepast.

 

Diversiteit aan functies

De inkom is gelinkt aan een loungeruimte die gebruikt kan worden als ontmoetings- en vergaderruimte of als eetruimte aansluitend bij de keuken. De kantoor- en vergaderruimtes sluiten daarop aan met diverse circulatiemogelijkheden zowel horizontaal als verticaal. De nieuwe trappenhal die alle niveaus van het bestaande gebouw met elkaar verbindt, was een huzarenstukje.

Samen met de diversiteit in gebruik en circulatie zorgt de combinatie van een logisch gestructureerde nieuwbouw met bestaande gerenoveerde ruimtes voor een verrassend parcours. Alzijdig natuurlijk licht en contact met de tuinzones zorgen daarbij ook voor een aangename beleving.

 

Duurzaamheid

In de nieuwbouw werd geopteerd voor betonkernactivering. Die zorgt voor een stabiele basisverwarming en -koeling en wordt bijgestuurd aan de hand van ventiloconvectoren. Daarnaast zorgt een warmtegeleidend pleisterplafond voor de akoestische oplossing om baffles te vermijden. Op de eerste verdieping werd ook nog geopteerd voor een groendak dat zowel visueel als watertechnisch voor een positieve impact zorgt.

GERELATEERDE DOSSIERS