Doorzoek volledige site
24 april 2018

Genks commissariaat in een nieuw jasje

Illustratie | Laurens Thys
Illustratie | Laurens Thys
Illustratie | Laurens Thys
Illustratie | Laurens Thys
Illustratie | Laurens Thys

Het Genkse politie-onthaal werd door B+ architecten in een nieuw jasje gestoken. Het onthaal en de bijhorende interviewruimtes werden gerenoveerd met oog op meer veiligheid en een betere dienstverlening. Dit was een enorme uitdaging door de wisselende regelgevingen in verband met terreurbestrijding en veiligheid in het algemeen. Uiteindelijk levert het een geslaagd evenwicht op tussen esthetiek en functionaliteit en is het gebouw aangepast aan de laatste richtlijnen op vlak van veiligheid.

Al in 2015 startten de werken in het Genkse commissariaat, waarbij eerst de tweede verdieping onder handen genomen werd, daarna ook de eerste verdieping en tot slot het gelijkvloers. Tijdens de verbouwingen werd het onthaal tijdelijk ondergebracht in kantoorcontainers op de personeelsparking. Op 12 maart dit jaar werd het onthaal opgeleverd en konden de medewerkers eindelijk in intrek nemen in hun nieuwe werkomgeving.

 

Innovatieve technieken

De vloeiende lijnen en vormgeving van de nieuwe inkom vormen een weerspiegeling van de ambitieuze, innovatieve en organische werking van de politiezone en zijn manschappen. Het onthaal is ook volledig aangepast aan de laatste richtlijnen op vlak van veiligheid en terreurbestrijding. Daarvoor is het voorzien van innovatieve technieken zoals ID-controle, een digitaal loket, camerabewaking, beeldschermen…

 

Open karakter en aangename sfeer

De inkomzone is ontworpen op basis van de looplijnen, zichtlijnen en andere relaties binnen het onthaalgebeuren. Hierdoor krijgt deze een open karakter. Daarnaast werd hierbij ook rekening gehouden met de veiligheid, privacy en specifieke werking van de politiezone. Bij het ontwerp werd ook nagedacht over de rolstoeltoegankelijkheid van de inkomzone.

Door hout en natuurlijke materialen te gebruiken straalt de inkom een aangename sfeer uit. De balie en het digitaal loket werden uitgevoerd in solid surface omwille van de vloeiende lijnen, de onderhoudsvriendelijkheid en stootvastheid van het materiaal.

Later dit jaar wordt de volledige buitenaanleg aangepast en wordt het gebouw aan de voorzijde ingepakt met een stekmetalen voorgevel.

GERELATEERDE DOSSIERS