Doorzoek volledige site
30 april 2018 | FILIP VAN DER ELST

Donkerrode baksteen geeft cachet aan sociale woningen

Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie

Projecten in de sociale woningbouw zijn uitstekend geschikt om met baksteen te werken. Baksteen geeft deze woningprojecten cachet, dat kleine beetje méér wat ze onderscheidend, aantrekkelijk en in de stad geïntegreerd maakt. Bovendien hebben gevelstenen geen onderhoud nodig, waardoor ze het favoriete materiaal blijven voor dit soort projecten. Het hele gamma aan kleuren, texturen en formaten perfect kan geschikt zijn voor deze woontypologie, zo bewijst een project in het Vlaams-Brabantse Alsemberg ontworpen door db architcten.

Dit open bouwblok bestaat uit 24 sociale huurappartementen met 1 of 2 slaapkamers, op een sterk hellend terrein, aan een scherpe hoek van een verbindingsweg (Zoniënwoudlaan) en een rustigere straat (Nieuwe Houtweg). Het gebouw telt in totaal 4 verdiepingen, waarvan 1 ondergrondse parking en 3 woonlagen.

 

Verfijnde vormtaal

In vergelijking met de naburige constructies, komt het gebouw echter niet bombastisch over, omwille van zijn verfijnde vormentaal. De doorgangen en de toegangen tot de appartementen werden door db architecten gegroepeerd rond een centrale inkomzone, waar zich de trappen, loopbruggen en een lift bevinden. Deze insnijding werd bewust in het hart van het gebouw voorzien, net ter hoogte van de schakel aan de scherpe hoek, waardoor er veel meer natuurlijk licht in de appartementen getrokken kan worden.

De centrale inkom wordt bijkomend benadrukt door een grote zeilstructuur, die het gebouw als het ware samenbrengt. Het architectenbureau van Adriaan De Beenhouwer koos bewust voor een speelse overkapping uit een transparante, lichte PVC doek, die bescherming biedt tegen regen, maar toch het nodige zonlicht toelaat tot in de kern van het gebouw.

Tijdens het volledige ontwerpproces werd er bijzondere aandacht geschonken aan het comfort van de toekomstige bewoners: oppervlakte van de woningen, rolstoeltoegankelijkheid, buitenruimte voor elke woning, ondergrondse parking en kelderberging, alles werd nauwkeurig ontworpen en voorzien.

 

Buitenterrassen

De architectuur van het gebouw met donkerrode genuanceerde baksteen wordt verder ook gekenmerkt door verschillende buitenterrassen, die als het ware de scherpe hoek van het perceel accentueren. Het lijnenspel van deze terrassen zorgt voor een dynamische volumetrie. Het project combineert de architecturale soberheid met originele oplossingen en dit allemaal binnen een beperkt vooropgesteld budget.

Een voorbeeld van sociale woningen dat zowel klassiek als verrassend is. Aan de achterkant biedt het gebouw ook nog eens een mooi uitzicht op de prachtige basiliek van Alsemberg.

GERELATEERDE DOSSIERS