Doorzoek volledige site
03 mei 2018 | NIELS ROUVROIS

Strakke Trinity Tower in Oostende

Illustratie | Crepain Binst Architecture
Illustratie | Crepain Binst Architecture

In opdracht van Oosteroever NV heeft architectenbureau Crepain Binst Architecture in Oostende een strakke, moderne woontoren ontworpen. De Trinity Tower is vijftien verdiepingen hoog en kadert binnen het grote ontwikkelingsproject aan de Oosteroever. In 2019 worden de werken opgestart. Hoofdaannemer is Versluys Bouwgroep en ook op de expertise van studiebureaus Stedec (stabiliteit) en CES (technieken) werd beroep gedaan.

Binnen het masterplan Oosteroever ontwierp Crepain Binst Architecture (CBA) een toren als strak hoekbaken en lichtlantaarn naar het dok. De toren omvat een commercieel gelijkvloers, met daarboven dertien verdiepingen met telkens vijf appartementen. De twee bovenste verdiepingen hebben ieder drie penthouses. Op elk niveau zijn de wooneenheden rond één kern gepositioneerd.

 

Gestapelde tafels

Alle appartementen zijn voorzien van een ruim terras, met een strak aanzicht en een glazen balustrade. De zwevende terrasboorden uit wit beton creëren heldere woonlagen en wekken de indruk van op elkaar gestapelde tafels. Het buitenschrijnwerk is zwart en de bijzondere spiegelscheidingen tussen de appartementen geven het geheel een karaktervol, tijdloos en licht uiterlijk.

 

Maximaal zicht

Belangrijkste uitdaging van het project was volgens CBA het bouwen van een toren met een maximale transparantie en zicht op zee en een minimale oververhitting. Het resultaat is een rustig, uitgepuurd kopgebouw als hoekbaken op de site, met respect voor de ruimtelijke context. Het grote doel van het masterplan aan Oosteroever is hoogwaardige architectuur met een brede signatuur, afwijkend van de traditionele kustbouw. De strakke, lichte Trinity Tower met maximaal zicht op zee, dok en duinen past binnen dit verhaal.

 

Beperkt materialenpalet

Het materialenpalet dat gebruikt zal worden voor de bouw van de Trinity Tower is beperkt en bestaat uit wit gepolijste beton voor de terrassen en gesloten geveldelen, spiegelend gepolijst aluminium als tussenschotten, glazen balustrades en aluminium ramen. Met onder andere een dak vol zonnepanelen, overal ledverlichting, laadpunten voor elektrische voertuigen, een gemeenschappelijke stookplaats en aandacht voor onderhoudsvriendelijke en degelijke tijdloze materialen wordt voor dit project ook de duurzame kaart getrokken.