Doorzoek volledige site
18 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Het dambordpatroon van Antwerp East Port XL

Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht

Langs het Albertkanaal in Grobbendonk, 30 kilometer ten oosten van de Antwerpse haven, pronkt de logistieke site Antwerp East Port XL. De 20 hectare grote campus is uitermate geschikt voor watergebonden logistiek, import en export van goederen per container of stukgoed. Het Westelse architectenbureau Wastiau & Co en Wil-Ma tekende het ontwerp in opdracht van bouwheer Heylen Warehouses. ASK Romein Malle nv fungeerde als hoofdaannemer en studiebureau.

De façade van het gebouw werd bekleed met puntprofielen SAB-Pyramid 50/378 en 50/504 in een patroon dat geïnspireerd is op het geweven canvas waarmee de iconische sportschoen van de huurder wordt geproduceerd. Daarnaast maakte Wastiau & Co en Wil-Ma eveneens de link met de lakennijverheid als één van de protagonisten van de industriële revolutie om het industriële karakter van het gebouw te benadrukken.


Dambordeffect

De puntprofielen met een hoogte van 50 mm zijn gemonteerd in twee verschillende richtingen, wat resulteert in een dambordeffect. Opmerkelijk: de platen bestaan uit exact hetzelfde materiaal en het patroon en het kleurverschil wordt puur gecreëerd door de wisselende montagerichting. De fijnheid van de gewoven gevel versus de robuustheid van het extreem harde materiaal zorgt daarenboven voor een extra architecturaal spanningsveld.

In het ontwerp speelde Wastiau & Co en Wil-Ma vooral met vormen, lijnen en hoeken. Afhankelijk van de kijkrichting en de lichtinval verschilt het contrast van de vlakken en de tint van de ruiten. Het patroon loopt door over de ramen maar werd geperforeerd om toch daglicht binnen te laten. Langs de buitenkant wordt hierdoor de uniformiteit van de gevel bewaard. Deze aanpak zorgt voor een bijkomende dimensie als ’s avonds het licht brandt in het gebouw.

 

450 meter

De gevel langs het water en een zijgevel zijn met de puntprofielen bedekt over een grote lengte van 450 meter. In totaal is 2.300 m² SAB-Pyramid 50/378 en 3.100 m² SAB-Pyramid 50/504 in het zwarte Colorcoat Prisma Kronos gebruikt om de meer dan 12 meter hoge gevel te bedekken. Door de ligging van het gebouw langs het jaagpad en het Albertkanaal kan de gevel in zijn totaliteit beleefd worden.

Bij het ontwerp van dit gebouw streefde Wastiau &n Co en Wil-Ma naar ‘second life principles’, met aandacht voor duurzaamheid, multifunctionaliteit en de mogelijkheid op een tweede leven. Zo kan het gebouw soepel aan wisselende noden worden aangepast.