Doorzoek volledige site
20 juni 2018 | NIELS ROUVROIS

Qatar Architecten vervaagt binnen- en buitengrenzen in Gent

Illustratie | Luc Roymans / Qatar Architecten
Illustratie | Luc Roymans / Qatar Architecten
Illustratie | Luc Roymans / Qatar Architecten
Illustratie | Luc Roymans / Qatar Architecten
Illustratie | Luc Roymans / Qatar Architecten
Illustratie | Luc Roymans / Qatar Architecten
Illustratie | Luc Roymans / Qatar Architecten

Voor de verbouwing van een vrijstaande woning in Gent - bouwjaar 1936 - toverde Qatar Architecten een introvert samenraapsel van donkere kamers om tot een volwaardige gezinswoning met veel daglicht en een frisse symbiose tussen binnen en buiten. Door een uitbreiding in glas en beton creëerde het Gentse architectenbureau een direct contact met de tuin om de binnen- en buitengrenzen te vervagen.

De vrijstaande woning met drie verdiepingen, tot MILU-project omgedoopt, vroeg om een grondige verbouwing. Het huis miste ruimtelijkheid en gaf een vrij gesloten, introvert gevoel. De bewoonbare oppervlakte van 470 m², de tuin en de ligging in een residentiële buurt in het centrum van Gent - rustig maar dichtbij verkeerswisselaars - overtuigden de eigenaars echter om deze woning te kopen. Meer daglicht binnenbrengen en contact creëren met de tuin was de allereerste vereiste. Daarnaast moest de verouderde woning aangepast worden aan de hedendaagse levensstandaard.

 

Uitbreiding in glas en beton

De eigenaars, een gezin met drie levenslustige jongens, zitten graag buiten en vinden het leuk om zowel in de zomer als in de winter te barbecueën. Daarom voorzag Qatar Architecten een uitbreiding in glas en beton aan het achterste gedeelte van het huis. De uitbreiding, die bijna uit het huis kruipt in de richting van de tuin, zorgt voor een heroriëntering van het leven en voor een direct contact met de tuin. Het zes meter brede accordeonraam kan volledig worden opengezet en doet zo de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. De keuken en de eetkamer bevinden zich in het achterste deel. Doordat de tuin op het noorden gericht is, zorgt het kamerbrede raam voor constant daglicht in het hart van de woning.

 

Groendak

De uitbreiding werd uitgevoerd in met ruwe houten planken bekist beton, trouw aan de traditionele methode. Het beton is zowel opvallend als bescheiden, waardoor het een eerlijke en tijdloze uitstraling heeft en de aandacht niet afleidt van de essentie. Als tegenwicht voor het koude grijs van het beton werd gekozen voor een houten gevelbekleding. Mede omwille van de privacy verbergt de houten gevelbekleding een raam en een deur die toegang geeft tot de berging, alsook een kastje voor de Tesla Wall Connector van de eigenaar. Bovenop de uitbreiding werd een groendak met wilde bloemen voorzien. Op de eerste verdieping krijg je een uitzicht dat de nadruk legt op de uitbreiding van de tuin.

 

Originele kenmerken

In het bestaande huis werden scheidingswanden opengemaakt om de kamers te herschikken. Om het unieke karakter van het huis te behouden, werden originele kenmerken zoals marmeren tegels, houten vloerplanken, stalen profielen, oude deuren en kasten behouden of hergebruikt waar mogelijk. Het samenspel tussen de rechtlijnigheid van het beton en de warmte van het hout geeft de uitbreiding een tijdloos karakter. Er werd gekozen voor houten ramen om de originele ramen te vervangen zodat de architect een uniek raamprofiel kon ontwerpen. Die profielen zijn voorzien van een schaduwvoeg, wat de vensters een elegant uiterlijk geeft.