Doorzoek volledige site
16 juli 2018 | FILIP VAN DER ELST

Landmark met houtskeletgevel

Illustratie | © B2Ai
Illustratie | © B2Ai
Illustratie | © B2Ai
Illustratie | © B2Ai

De omgeving van het Weststation, op de grens tussen Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek, biedt veel mogelijkheden. Toch blijven deze vooralsnog onbenut, omdat enkele terreinen terreinen al een hele tijd braak liggen. Ekla Molenbeek van projectontwikkelaar Re-Vive, ontworpen door B2Ai, blaast deze wijk nieuw leven in. De houtskeletgevel die aan het betonnen skelet hangt maakt dit project uniek in België.

Brouwerij Vandenheuvel aan het Brusselse Weststation kende enkele decennia geleden gouden tijden. Maar de jongste jaren lag het terrein braak. Bier wordt er al lang niet meer gebrouwen, en de site groeide langzaam uit tot stadskanker. Re-Vive brengt daar verandering in met Ekla, genoemd naar het bier dat Vandenheuvel hier ten tijde van de Wereldtentoonstelling in 1958 brouwde.

Deze duurzame transformatie, een project van 1.700 m², is volop aan de gang. Eenmaal helemaal afgewerkt zal Ekla onder meer appartementen, studio’s, kantoren, winkelruimtes en een school bevatten. De uitstekende ligging van het gebouw, met een trein-en metrostation dat vlakblij ligt, is een extra troef van het project.

 

Slanke gevel

Het torengebouw van 18 verdiepingen hoog moet een landmark in de omgeving worden. De appartementen bieden uitzicht op het Brusselse stadscentrum. Ook de architectuur mag gezien worden, mede dankzij de brede frontale gevel, die dankzij het gebruik van twee verschillende materialen extra slank is gemaakt. De eerste verdiepingen worden uitgevoerd in een mix van grijze tegels, opgebouwd uit zeer robuust materiaal.

De toren zelf is voorzien van witte panelen, met uiteenlopende glansgraad. Zo kan de toren blinken in de zon, maar komen tegelijkertijd ook de matte elementen tot hun recht.

 

Houtskeletgevel

Heel specifiek aan dit project is de keuze voor houtskeletbouw. Aan het betonnen skelet is immers 6.500 m² netto oppervlakte houtskeletgevel gehangen. Ekla is daarmee het eerste residentieel hoogbouwproject in België met een houtskeletgevel. Het ontwerpteam stak veel tijd en moeite in deze primeur. Zowel de architecten als de aannemer werkten, vanwege de specifieke regelgeving die hieraan verbonden is, voor het realiseren van het houtskelet nauw samen met het Instituut voor Brandveiligheid (ISIB).

2800m² van de houtskeletgevel is bekleed met keramische geveltegels. 3700 m² werd voorzien van witte steni gevelpanelen in 3 glansgraden.

 

Lichte structuur

Dankzij deze houten buitengevel kent het gebouw een veel lichtere structuur. De luchtdichting, winddichting en isolatie zitten allemaal geïntegreerd in deze 18 centimeter dikke houtskeletpanelen. De panelen bleken, dankzij de efficiëntie fabricatie en de eenvoudige montage, ook een voordelige keuze voor de uitvoeringstermijn van het project.

 

Aluminium profielen

Voor het buitenschrijnwerk werd gekozen voor de oplossingen van Aliplast. In totaal werd er voor 2.800 m² aan aluminium buitenschrijnwerk geplaatst. Zo wordt elk appartement voorzien van aluminium raam-en deurprofielen van Aliplast. Eén van de troeven van deze materialen is dat de vaste en de opengaande ramen van buitenaf niet van uitzicht verschillen, met dank aan de integratie van een verborgen vleugel.

 

Akoestiek

Ook de akoestiek was een belangrijke factor bij de keuze: Ekla ligt immers aan een druk verkeersknooppunt, met ook nog eens veel overvliegende vliegtuigen. Daarom werd er gekozen voor zwaarder glas. Aliplast onderwierp zijn producten bovendien aan intensieve tests, om te bewijzen dat de profielen aan de scherpe eisen konden voldoen.