Doorzoek volledige site
09 oktober 2018

CONIX RDBM Architects transformeert kantoorgebouw in Antwerpen tot appartementen

Illustratie | CONIX RDBM Architects

CONIX RDBM Architects transformeert een kantoorgebouw aan de Rubenslei in Antwerpen tot appartementen, in opdracht van Twin Building. In totaal gaat het om twintig appartementen en één commerciële unit voor een vrij beroep. Voor een frisse, levendige, groene look zijn meerdere groendaken voorzien.
 

Het gebouw aan de Rubenslei wordt volledig omsloten door de aangrenzende bebouwing. Het ontwerp houdt rekening met het aantal bouwlagen en de bouwhoogte met de harmonieregel. Er komt een extra bouwlaag -één volledige en twee terug liggende- zodat de aansluiting bij het rechtse naastliggende gebouw tot zijn recht komt. Zo is de huidige witte wachtgevel van Rubenslei 1 niet meer in het gevelbeeld zichtbaar.   

Het markante hoekgebouw Rubenslei – Maria Theresialei- wordt als basis genomen voor een geleidelijke afbouw van de kroonlijsthoogte. Aan de Maria Theresialaan wordt de bouwhoogte eveneens trapsgewijs afgebouwd. Het gebouw sluit perfect aan bij het hoekgebouw. Door twee extra bouwlagen toe te voegen, krijgt het straatbeeld een parabolisch beeld, zowel aan de Rubenslei als aan de Maria Theresialei.  
 

Daktuin

Het binnengebied loopt van de achtergevel van de Rubenslei tot de verhoogde raampartij van de gelijkvloers van de Frankrijklei. Deze zone zal ingericht worden als extensieve daktuin. De aanleg van het extensieve groendak zal het binnengebied voor alle omringende bewoners die zicht hebben op de daktuin meer kwaliteit geven. Er wordt een frisse levendige groene look gecreëerd.


Extra bouwlagen

Op de huidige structuur kunnen drie bouwlagen toegevoegd worden. De huidige technisch verdieping –de negende verdieping- zal worden afgebroken en door een typeverdieping met twee appartementen zoals ondergaande bouwlagen vervangen worden. In het kader van de verdichting van de stad voorziet CONIX RDBM twee extra bouwlagen, een tiende en elfde verdieping. Op het dak van de gelijkvloerse verdieping zal een extensief groendak worden aangelegd. Alle wooneenheden werden ontworpen om een permanent verblijf probleemloos mogelijk te maken en beschikken over een eigen buitenruimte in de vorm van een ruim terras. Elk appartement heeft twee terrassen, één langs de voorgevel en één langs de achtergevel. De appartementen van de eerste verdieping hebben een kleine daktuin langs de achterzijde.


Flexibele appartementen

De verdiepingen bevatten twee appartementen per bouwlaag. Per verdieping zijn er twee twee-slaapkamer appartementen met een mogelijkheid om drie-slaapkamer appartementen te creëren. De indeling is zo opgebouwd dat appartementen samengevoegd kunnen worden. Structurele wijzigingen en wijzigingen aan de gevels zijn evenwel nooit mogelijk. Bij de bovenste twee teruggetrokken bouwlagen is één appartement per bouwlaag voorzien. Per appartement worden twee slaapkamers voorzien. Ook hier kunnen de appartementen samengevoegd worden.  

Het volledige project is voorzien van twee bestaande bouwlagen voor parkeermogelijkheden, waarvan één ondergrondse. De parkeerplekken voor de appartementen Rubenslei zijn voorzien op gelijkvloers en zijn uitsluitend voor de appartementen van de Rubenslei. De  65 fietsenstallingen bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping. In totaal worden 30 parkeerplaatsen voorzien op gelijkvloers. Op het dak van de parking gelijkvloers zal een extensief groendak voorzien worden van ca. 588 m².


Materialenpalet

Het materialenpalet voor de voorgevel bestaat uit beige natuursteen. Door brede stroken te gebruiken, wordt het accent op horizontale belijning gelegd. De bovenste twee bouwlagen bestaan uit lichte materialen: geanodiseerd bronskleurig aluminium. Als privacy voor het appartement +10 wordt tussen +10 en +11 een luifel met horizontale lamellen geplaatst. Het buitenschrijnwerk is in zwarte profielen. Aangezien geen uitpandige terrassen in de straatbeeld voorkomen, zijn deze allen inpandig voorzien.

De volledige achtergevel zal uitgevoerd worden in lichte grijze baksteen. Terrassen lopen door over de volledige breedte, terugliggend ten opzichte van de buren. De borstweringen zijn voorzien in zwarte verticale spijlen.