Doorzoek volledige site
12 augustus 2011 | NJ

iXtra ontwerpt tuinkamer bij herenwoning

In onze rubriek rond inspirerende tuinhuisjes nemen we u deze week mee naar een tuinkamer nabij Ieper. Hierbij gaf men de opdracht een barbecue te voorzien in een specifieke zone. iXtra zag hierin een uitdaging en stopte niet bij de barbecue maar ontwierp een heuse tuinkamer, als aanvulling van de barbecue.

In onze rubriek rond inspirerende tuinhuisjes nemen we u deze week mee naar een tuinkamer nabij Ieper. Hierbij gaf men de opdracht een barbecue te voorzien in een specifieke zone. iXtra zag hierin een uitdaging en stopte niet bij de barbecue maar ontwierp een heuse tuinkamer, als aanvulling van de barbecue.



 

Omwille van het aanwezige contrast tussen de open gelaten zone en de waardevolle herenwoning en stadstuin, werd er vanaf het begin van het project gestreefd naar een aanvullend totaalconcept die de gehele zone dermate definieerde en die bovendien kon aansluiten bij de stijl van zowel de tuin als van de woning. Filip Vanryckeghem, interieurarchitect, liet het desolate en tegenstrijdige karakter plaats maken voor een aangename tuinkamer met de integratie van een barbecue en de nodige tafelruimte.


    

 

De tuin is aangelegd met kunstgras, hierdoor werd duidelijk dat er kwalitatieve materialen dienden gebruikt te worden waarbij er géén bijkomend onderhoud nodig was. Om die reden opteerde iXtra voor een combinatie van zwarte Volkern als achterliggende drager, met een repetitie van houten balkjes in Afrormosia, en dit voor de gehele wandenstructuur. Na enige tijd zullen deze balkjes door de weersinvloeden nog vergrijzen. Dit zal het bedoelde resultaat ten goede komen, rekening houdend met de aanwezige betonvloer als bestaand gegeven. Verder bestaat de binnenzijde van het barbecuevolume uit waterproof multiplex met zwarte laminaat, ladegeleiders in inox en werktabletten in een composietsteen van Diresco. De geïntegreerde barbecue is een standaard gegeven van Metalfire. De verlichting is een combinatie van de merken Flos en Modular. Het specifieke geleidingsysteem van de wegschuifbare deurfronten is van het merk Hawa.

Het alomvattend geheel van dit terrasconcept vertegenwoordigt hierbij de grootste troef. De verschillende elementen zoals de wanddecoratie (de garagemuur), het barbecuevolume en de pergolastructuur met de vrijblijvende tafelruimte vormen samen één totaalgegeven. Hierbij vormt het lattenprincipe  - wat rondomrond werd toegepast - een continu gegeven. Het zorgt voor het behoud van een zeker rustgevend effect. De pergolastructuur zorgt enerzijds voor een goede beëindiging van het barbecuevolume alsook voor het bekomen van een meer intieme sfeer. Voorlopig moeten we ons er de opgaande begroeiing nog bij te denken.


    




 

GERELATEERDE DOSSIERS