Doorzoek volledige site
10 oktober 2011

A2o ontwerpt nieuwe hoofdzetel CIPAL in Geel

A2o won de wedstrijd voor de bouw van een nieuwe hoofdzetel voor CIPAL in Geel. De jury honoreerde het sterk ruimtelijk concept op de site, de flexibele opbouw van het gebouw en het sterk doorgedreven energetisch concept dat van het gebouw echt een kantoorgebouw van de toekomst maakt. Eerder bewees A2o met de bouw van het Vlaams huis in Hasselt en het technologiecentrum in Diepenbeek dat duurzaam en energetisch efficiƫnt ontwerpen een van de speerpunten van het kantoor is.
A2o won de wedstrijd voor de bouw van een nieuwe hoofdzetel voor CIPAL in Geel. De jury honoreerde het sterk ruimtelijk concept op de site, de flexibele opbouw van het gebouw en het sterk doorgedreven energetisch concept dat van het gebouw echt een kantoorgebouw van de toekomst maakt. Eerder bewees A2o met de bouw van het Vlaams huis in Hasselt en het technologiecentrum in Diepenbeek dat duurzaam en energetisch efficiënt ontwerpen een van de speerpunten van het kantoor is.

Boydens, Establis en MBC Milieu- en Bouwconsult stonden in voor het studiewerk rond dit project. Met de bouw is een investering gemoeid van 10 miljoen euro. Het gebouw wordt eind 2012 opgeleverd.




A2o verwoordt het concept van de nieuwe CIPAL hoofdzetel als volgt:

Het ontwerpen van een connectief gebouw vraagt om een integrale benadering waarin de mens en zijn omgeving centraal staan. De opgave is om tot een ontwerp te komen dat een relatie aangaat met zijn gebruiker alswel met zijn omgeving. Het weet mensen te verbinden en synergie te creëren. De hoofdzetel krijgt een intelligente identiteit en uitstraling en levert daarmee duidelijk haar invloed op de omgeving. Statements neerzetten of onderscheidend mooie dingen maken is alleen niet voldoende; de werkelijke prestaties van gebouwen krijgen eenzelfde gewicht.

Het gebouw voor de nieuwe hoofdzetel voor CIPAL ligt aan een nieuw geïntroduceerde ‘park-as’ en de bouwdelen zijn gegroepeerd om een centrale tuin. In deze tuin is de fundering van een bestaand gebouw (getransformeerd tot een waterpartij) het centrale element. De andere buitenruimtes liggen, deels verlaagd, hier omheen.

Het gebouw kent een duidelijke indeling van publiek naar privaat. Langs de ‘park-as’ liggen de cafetaria en auditorium als meest publieke deel van het gebouw. De middenzone bestaat uit vergaderzalen en ruimte voor de Raad van Bestuur. Tezamen vormen deze delen een zogenaamde 24-uurs-zone, die apart kan worden afgesloten van de kantoren en laboratoria. De zone aan de ring is alleen toegankelijk voor werknemers en is een efficiënte stapeling van kantoorverdiepingen waarin zowel landschapskantoren als klassieke kantoren kunnen worden gerealiseerd. Op het gelijkvloers bevinden zich hier de verschillende opslag- en ICT-functies.




Architecturaal maakt het gebouw een gebaar naar de Ringlaan door deze met geluid en zon belaste zuidgevel als semi-gesloten schil uit te voeren. Intern bevinden zicht aan deze zijde de meer private functies. Deze gevel omarmt het horizontale vlak dat het dak voor de 24-uurs-zone vormt. Naast de energetische aspecten voor de keuze van deze volumes zorgt dit ook voor een oase van rust in de centrale binnentuin.

De circulatie binnen het gebouw is even belangrijk als de circulatie over het terrein (‘park-as’). De circulatie ligt steeds aan de buitenzijde van het gebouw. Daar waar de assen samenkomen ontstaat op natuurlijke wijze het onthaal van het gebouw- Niet toevallig ligt ook deze aan de ‘park-as’.

De nieuwe hoofdzetel voor Cipal is prestatiegedreven en ingebed in zijn omgeving en daarmee het ultieme uitdrukkingsmiddel waarmee Cipal toont hoe serieus zij haar maatschappelijke rol neemt.