Doorzoek volledige site
16 januari 2012 | TIM JANSSENS

Belgische Prijs voor Architectuur en Energie: Sporthal 'De Zande' van BURO II & ARCHI+I

In het West-Vlaamse Beernem werd exact een jaar geleden de laatste hand gelegd aan Sporthal 'De Zande', het eerste passieve sportcomplex in België. BURO II & ARCHI+I en Cenergie stonden in voor het ontwerp en wisten tal van energie-efficiënte technieken te integreren in een uiterst gebruiksvriendelijk ontwerp dat moeiteloos de passiefnorm haalt. Het was echter vooral het doorgedreven isolatieconcept dat BURO II & ARCHI+I op de uitreiking van de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie de Rockwool-isolatieprijs opleverde.
In het West-Vlaamse Beernem werd exact een jaar geleden de laatste hand gelegd aan Sporthal 'De Zande', het eerste passieve sportcomplex in België. BURO II & ARCHI+I en Cenergie stonden in voor het ontwerp en wisten tal van energie-efficiënte technieken te integreren in een uiterst gebruiksvriendelijk ontwerp dat moeiteloos de passiefnorm haalt. Het was echter vooral het doorgedreven isolatieconcept dat BURO II & ARCHI+I op de uitreiking van de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie de Rockwool-isolatieprijs opleverde.


Masterplan

De realisatie van sporthal 'De Zande' kadert in een masterplan voor de uitbouw van gemeenschapsinstelling 'De Zande'. De nieuwe campus vertaalt in zekere zin het traject dat de aanwezige jongeren gedurende hun verblijf moeten doorlopen. De gebouwen, die ontworpen werden door architectenbureau BURO II & ARCHI+I en studiebureau Cenergie, zijn gegroepeerd rond een binnenstraat die symbool staat voor het 'rechte pad' dat de jongeren opnieuw dienen te bewandelen. De sporthal, die ook toegankelijk is voor de lokale sportliefhebbers, fungeert als sluitstuk van het domein. Het permanente gebruik van de sporthal (overdag voor de jongeren van de jeugdinstelling, 's avonds voor de gewone sportbeoefenaar) maakt dat het passiefconcept beter tot z'n recht komt. 




 
Functioneel en energie-efficiënt

Na een jaar sportbeleving in het nieuwe complex blijk dat het doordachte energetische concept en de strakke, functionele architectuur van sporthal 'De Zande' elkaar perfect aanvullen en de sportieve beleving alleen maar ten goede komen. Het complex biedt plaats aan een grote sportzaal, enkele sanitaire ruimtes, twee squashterreinen, een danszaal, een fitnesslokaal en een cafetaria. Het hoogteaccent van de traphal aan de voorgevel hangt samen met de installatie van een klimmuur. Het relatief gesloten volume heeft slechts een beperkt aantal raamopeningen.





Door een langwerpige raampartij in de zuidwestelijke gevel kan men optimaal gebruik maken van de zonnewarmte. Een zonweringssysteem dat aangesloten is op de verwarmingsinstallatie stuurt de zonneschermen automatisch aan in functie van de binnentemperatuur, terwijl een nachtventilatiesysteem bovenaan de klimmuur gedurende de zomermaanden voor de nodige verkoeling zorgt. Ook de energie-efficiënte verlichting en de condenserende gasboiler (ter opwarming van het gebouw en het sanitaire water) zorgen ervoor dat het energieverbruik voldoende laag ligt om van een passief gebouw te kunnen spreken. De luchtdichtheid werd - in tegenstelling tot gebouwen die volgens het traditionele massief-passiefconcept werden gebouwd - niet via een aan het schrijnwerk verbonden beplijstering, maar via ingrepen aan de buitenkant van de isolatielaag gerealiseerd. Zowel wat het energetische concept als het uiteindelijke gebruik betreft, is sporthal 'De Zande' met andere woorden een voorbeeldproject voor elke bouwheer, aannemer of architect die energie-efficiëntie wil integreren in een uiterst gebruiksvriendelijk ontwerp.





Foto's: Klaas Verdru in opdracht van BURO II & ARCHI+I