Doorzoek volledige site
05 januari 2012 | AZIZ DARGHAL

Futuristische berghut biedt spectaculair uitzicht

Op de Italiaanse kant van de Mont Blanc is recent de Gervasutti Refuge geïnstalleerd. Een zeer futuristisch ogende berghut die in opdracht van de Italiaanse Alpine Club CAI ontworpen is om bergbeklimmers tijdens hun klim onderdak te verschaffen. Architectengroep LEAPfactory bedacht een multifunctioneel toevluchtsoord met een spectaculair uitzicht over de Alpen. Prijskaartje: € 250 000. Elegant in het dak geïntegreerde zonnecellen zorgen voor de stroomtoevoer.
Op de Italiaanse kant van de Mont Blanc is recent de Gervasutti Refuge geïnstalleerd. Een zeer futuristisch ogende berghut die in opdracht van de Italiaanse Alpine Club CAI ontworpen is om bergbeklimmers tijdens hun klim onderdak te verschaffen. Architectengroep LEAPfactory bedacht een multifunctioneel toevluchtsoord met een spectaculair uitzicht over de Alpen. Prijskaartje: € 250 000.



  De Gervasutti Refuge lijkt op een bus die van de klif dreigt te vallen. 



The Italian Job

Bergbeklimmers komen tijdens hun tochten verschillende traditionele berghutten tegen. Maar als ze aan de deuropening van de Gervasutti Refuge staan fronsen velen onder hun de wenkbrauwen. Het gevaarte werd geïnspireerd door de film “ The Italian Job” uit 1969, waarin een bus van een klif dreigt te vallen. LEAPfactory staat bekend als ontwerper van modulaire structuren met een minimale impact op het milieu. De Gervasutti Refuge biedt slaapplaats aan een twaalftal personen. Verder beschikt de spectaculaire hut over een keuken, een woonkamer, een toilet en een dak vol zonnepanelen. En natuurlijk mag een internetverbinding in dit half berghut half ruimtestation niet ontbreken.


    
    


  Een rood patroon siert de berghut zodat deze van ver zichtbaar is voor Alpinisten.  


Prefab

De berghut is een mooi staaltje van functionaliteit en coördinatie. De verschillende modules zijn allemaal geprefabriceerd en vervolgens met behulp van een helikopter binnen enkele uren op locatie gemonteerd. De realisatie van de schuilplaats is een grootse prestatie, waar de architecten enkel gebruik maakten van materialen bestand tegen elk weertype. Binnenin heeft de hut een comfortabele houten interieur dat herinnert aan een traditionele berghut en een verblijf in de LEAP-module tot een aangename en ontspannende ervaring maakt.

    
    

  Binnen enkele uren was het toevluchtsoord op locatie gemonteerd en klaar om bezoekers te verwelkomen. 

Foto's door: 
Francesco Mattuzzi
Marco Destefanis
Gughi Fassino
Michelangelo Filippi