Doorzoek volledige site
13 februari 2012 | EVA SCHREURS

Belgische Prijs voor Architectuur en Energie: Eengezinswoning Blanden van Hasa architecten

In onze rubriek over de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie richten we de schijnwerpers deze week op het ontwerp voor een eengezinswoning in Blanden van HASA Architecten. Wonen, werken en spelen kunnen er zowel één geheel vormen als van elkaar gescheiden worden. HASA was één van de vier genomineerden in de categorie 'Eengezinswoningen' van de Belgische Energieprijzen.
In onze rubriek over de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie richten we de schijnwerpers deze week op het ontwerp voor een eengezinswoning in Blanden van HASA Architecten. Wonen, werken en spelen kunnen er zowel één geheel vormen als van elkaar gescheiden worden. HASA was één van de vier genomineerden in de categorie 'Eengezinswoningen' van de Belgische Energieprijzen.


De uitdaging

De opdrachtgevers voor deze eengezinwoning stelden zich een huis voor met aparte bureauruimten voor hem en haar, een speelruimte voor de kinderen, die later tot TV-ruimte kan omgevormd worden, en een ontspanningsruimte. Er diende een link te zijn tussen wonen, werken en spelen, maar alles moest ook van elkaar gescheiden gehouden kunnen worden. Daarnaast vroegen de opdrachtgevers om veel bergruimte, zij het niet in de klassieke zin van het woord. Ten slotte moest het resultaat een energiebewust geheel worden.




Interactie tussen architecturale aspecten en passief bouwen

De essentie van het ontwerp van HASA Architecten is de interactie tussen architecturale aspecten en passief bouwen. De architecten plantten binnen de sterke randvoorwaarden van het terrein een organigram in, dat afgestemd is op de leefpatronen van de opdrachtgevers. Een doordacht, energiebewust omhulsel, met perforaties waar nodig, omvat het geheel en stuurt de relaties tussen interieur en exterieur. De ruimten die zodoende vorm kregen worden met elkaar verbonden via de centrale traphal. Binnenramen zorgen voorbijkomende visuele relaties. 
De volumetrie bleek geen sinecure, aangezien zelfs het grondplan in eerste instantie niet evident was om te realiseren. Daarbij kwam nog de uitdaging om aan de eisen van het passief bouwen te voldoen en om alle bouwknopen zuiver in detail uit te werken. Vooreerst werd er een compact, goed georiënteerd volume beoogd. Dat volume werd goed geïsoleerd en luchtdicht gemaakt om warmteverliezen te minimaliseren. Het wordt verwarmd en gekoeld met een warmtepomp, en geventileerd met een geoptimaliseerd ventilatiesysteem. Beide toestellen worden voorzien van elektriciteit met pv-cellen.


    

 

Terecht genomineerd

Het project van HASA Architecten is een antwoord op het vraagstuk passief bouwen in hedendaagse architectuur. De sterke kwaliteiten liggen in de bijzondere volumetrie met scherpe hoeken, strakke lijnen en materialen, en de uitkraging. Verder heeft de woning ook heel wat ruimtelijke kwaliteiten, een goede relatie tussen interieur en exterieur, en veel lichtinval, wat het aangenaam wonen maakt. De woning heeft daarnaast ook erg goede energetische waarden.


De kilte van beton, de warmte van hout

Wat de materialen betreft, werd gekozen voor ruwe materialen zoals zichtbeton, zowel binnen als buiten, en voor plaatmateriaal. Die ruwheid, met een zekere kilte, is perfect te combineren met het verfijnde en warme van hout. Hout komt terug als een rode lijn doorheen de woning: in het buitenschrijnwerk, de carport, het parket, de binnenramen en het meubilair.