Doorzoek volledige site
23 april 2012

MODULO architects bouwt nieuwe labo's en werkplaatsen industriële hogeschool ECAM

De industriële hogeschool ECAM in Sint-Lambrechts-Woluwe onderwijst industriële ingenieurs in 6 verschillende disciplines. Dit vergt het ontwerp van een grote verscheidenheid aan labo’s en werkplaatsen. ECAM stelde bijgevolg voor MODULO architects een ingewikkeld programma op met vooral grote vraag naar auditoria binnen een compact volume dat begrensd werd door zoneringsregels en gabarietrestricties.

ECAM onderwijst industriële ingenieurs in 6 verschillende disciplines (automatisatie, bouw, elektromechanisch, elektronica, informatica en landmeetkunde). Dit vergt het ontwerp van een grote verscheidenheid aan labo’s en werkplaatsen. ECAM stelde bijgevolg voor MODULO architects een ingewikkeld programma op met vooral grote vraag naar auditoria binnen een compact volume dat begrensd werd door zoneringsregels en gabarietrestricties.

 

 

 


Zowel visueel als functioneel wordt het gebouw opgedeeld in twee vleugels: auditoria en kantoren/labo’s. De vorm van het gebouw wordt grotendeels bepaald door de auditoria. De oriëntatie van het gebouw bepaalt het karakter van de gevels. De zuid- en westgevel bestaan uit baksteen en kleine langwerpige ramen. De noordgevel laat via een grote gordijngevel langs het wandelpad van de campus transparantie en leesbaarheid van het gebouw toe.


Complex programma wordt troef

Het complexe programma van een industriële hogeschool in combinatie met de vooropgelegde beperkingen samen met het streven naar duurzaamheid en architecturale kwaliteit waren de moeilijkste en belangrijkste uitdagingen. Het resultaat van deze gecompliceerde combinatie werd bereikt door een degelijke rationalisatie van het plan samen met een eenduidig en doordacht concept.

 


 



Meerdere troeven

Het project biedt ECAM niet enkel de broodnodige lokalen, maar ook enkele andere voordelen. Ten eerste ontwikkelde Modulo Architects een overzichtelijk structuur binnen het gebouw dankzij de onderverdeling in twee vleugels. Daarnaast werd er bijzondere aandacht geschonken aan duurzaamheid, binnenklimaat en hoge energetische performantie. Ten slotte geeft het gebouw door zijn volumespel en uitwerking van de gevels een iconisch gezicht aan ECAM.


Bijzondere betontoepassingen

Betonblokken zijn niet bepaald bijzonder maar door de toepassing ervan als wandafwerking en door ze gekanteld te gebruiken, worden ze dat hier wel. In de auditoria wordt er opmerkelijk gebruik gemaakt van voorgespannen beton in een tredenstructuur, zoals dat van tribunes in voetbalstadia. Traanplaten-bekleding werd als vloerafwerking gebruikt, maar ook voor de wanden en RF-deuren. Ten slotte wordt er op verschillende plaatsen gebruikt gemaakt van aangenaam diffuus licht.


 



Aandacht voor duurzaamheid

Duurzaam bouwen was samen met EBQ en HPE (Environmental Buiding Quality en High performance Energy) één van de hoofdpijlers van het project. Er werd een evenwicht gezocht en gevonden tussen functionaliteit, comfort en energieverbruik. De ligging van de ramen, de dikte van de muur, de light-shelves en de zonneweringen verfijnen het klimaatbeheer. Hoogrendementsinstallaties, terugwinninginstallaties, cogeneratie, recuperatie van regenwater, optimalisatie van verlichting, ... vervolledigen het plaatje.