Doorzoek volledige site
16 oktober 2009

Belgen vallen in de prijzen op Benelux Aluminium in Renovatie Awards 2009

De winnaars van de Benelux Aluminium in Renovatie Awards 2009 zijn bekend gemaakt tijdens de Themamiddag Aluminium in Renovatie op 13 oktober 2009 in het Aluminium Centrum in Houten.
De winnaars van de Benelux Aluminium in Renovatie Awards 2009 zijn bekend gemaakt op 13 oktober 2009 in het Aluminium Centrum in Houten. De Europese Aluminium in Renovatie Award is een tweejaarlijkse prijs . De competitie loopt het gehele jaar 2009 en bestaat uit nationale voorrondes, gevolgd door een Europese finale, om te bepalen welke renovatieprojecten met aluminium het meest opvallend zijn. Ook verschillende Belgen bij d eprijswinnaars: DMOA, Bart Van de Kerckhove en DMVA Architecten.  

Vier Belgen zijn in de prijzen gevallen. In de categorie woningbouw ging de ''Residentie Huybens Otten'' in Herent met de hoofdprijs lopen. Denef Mattelaer Oosters Architecten (DMOA) verbouwde deze vrijstaande woning uit de jaren ''50 en verving de slecht gepositioneerde achterbouw door een ''licht'' aluminium volume op een betonnen sokkel. De jury looft de zorgvuldige uitvoering van een bescheiden uitbreiding van een bestaande woning. Bovendien "onderscheidt de donkere doos zich positief door een goede toepassing van aluminiumbekledingen die deels geperforeerd zijn."


De Residentie Huybens Otten

 In dezelfde categorie kreeg ''Spinnerij De Stoop'' uit Kortrijk de extra prijs voor 'Ramen en Deuren'. Het beschermd monument werd door architect Bart Van De Kerckhove gerenoveerd, waarbij de oude textielfabriek een bestemming voor lofts en kantoren kreeg. In het juryrapport is men positief over de manier waarop slanke driekamerprofielen de plaats hebben ingenomen van stalen raamprofielen.
''De Torenflat'' in Zeist (NL) won de twee extra prijzen voor ''Gevels en Daken'' en voor ''Energy Efficiency''.


Spinnerij De Stoop




De jury is positief over de manier waarop slanke driekamerprofielen de stalen raamprofielen van Spinnerij De Stoop vervangen hebben


In de categorie bedrijfsgebouwen werd het ''Penthouse Las Palmas'' in Rotterdam (NL) met de Benelux Award beloond. Alle zichtbare gesloten geveldelen aan de binnen - en buitenkant van het penthouse-achtige kantoor zijn in aluminium uitgevoerd. Hierdoor wordt de relatie met het gerestaureerde, bestaande Werkplaatsengebouw - dat voornamelijk uit beton en staal opgetrokken is - op een specifieke manier tot uiting gebracht.


Alle zichtbare gesloten geveldelen van Penthouse Las Palmas zijn in aluminium uitgevoerd


De extra prijzen in deze categorie gingen naar twee Belgische projecten en een Nederlands project. Het bedrijvencentrum Kempen uit Geel werd de extra prijs voor 'Gevels en Daken' toegewezen. Bij de renovatie van het bedrijvencentrum heeft men de oude gevel vervangen door een nieuwe die geïnspireerd is op een barcode. Het bedrijvencentrum is een ontwerp van DMVA-Architecten in samenwerking met het bedrijf Vorsselmans.


De voorgevel van het gerenoveerde bedrijvencentrum is gebaseerd op een barcode


De gerenoveerde steenkoolwasserij in Binche ging aan de haal met de extra prijs voor 'Deuren en Ramen'. De aluminium profielen van de ramen werden speciaal ontworpen om zich in deze nieuwe kantoorsruimte te integreren. De afwerking van de aluminium gevelonderdelen is door een speciale thermolakmethode zodanig ontwikkeld dat het resultaat zo dicht mogelijk overeenkomt met het oorspronkelijke betonuiterlijk van de steenkoolwasserij. Het ministerie van Financiën in Den Haag (NL) tenslotte kreeg de extra prijs voor 'Energy Effiency'.


Lavoir de Binche