Doorzoek volledige site
13 februari 2013 | ELLEN VERBORGT

Ecoffice: passief kantoorgebouw van Holcim zonder meerprijs

Binnenkort zal Holcim zijn intrek nemen in zijn nieuw hoofdkantoor in Nijvel dat de naam Ecoffice meekreeg. Het kantoorgebouw voldoet aan de eisen van passiefbouw maar de bouwkost is vergelijkbaar met een klassiek kantoorgebouw. Het project wordt gesubsidieerd door het Waalse Gewest. A2M stond in voor het ontwerp in samenwerking met UCL.

Binnenkort zal Holcim zijn intrek nemen in zijn nieuw hoofdkantoor in Nijvel dat de naam Ecoffice meekreeg. Het kantoorgebouw voldoet aan de eisen van passiefbouw maar de bouwkost is vergelijkbaar met een klassiek kantoorgebouw. Het project wordt gesubsidieerd door het Waalse Gewest. A2M stond in voor het ontwerp in samenwerking met de UCL.



Het Ecoffice-project heeft als doel een nieuw technisch licht te werpen op het gedrag van bouwmaterialen zodat optimale bouwmethodes gedefinieerd kunnen worden op het vlak van energieprestatie en milieu-impact.
Bij de totstandkoming van dit project werden vijf punten bestudeerd.


1. Inplanting van het gebouw

Het gebouw werd aan de noordkant van het perceel ingeplant zodat er geen schaduw gecreëerd wordt. De realisatie telt vier verdiepingen waarvan één verdieping half ondergronds zodat het natuurlijke reliëf gerespecteerd kon worden. Het ontbreken van een open ruimte onder het gebouw zorgt ook voor minder warmteverliezen.

In het midden van het gebouw bevindt zich een lichtput met het oog op een optimale lichtinval. Bijkomend zijn de uiteinden van het gebouw smaller om een natuurlijke lichtinval te bevorderen. De noord- en zuidgevel werden ruimschoots voorzien van glas om ten volle te kunnen profiteren van het zonlicht. In de andere gevels werd het aantal openingen beperkt om oververhitting tegen te gaan.



2. Bouwmethode, gevels en isolatie

Na grondige analyse van verschillende bouwmethodes, gevelbekledingen, isolatiematerialen en soorten beglazing, alsook een vergelijking van de milieu- en budgettaire impact, werd voor een massieve betonstructuur gekozen. De isolatie aan de noord- en zuidzijde werd bepleisterd. Deze van de oost- en westgevel werd met betonsteen bekleed. Het voordeel van het werken met betonstructuur is niet enkel de lage bouwkost, maar ook een verlaging in de koelings- en verwarmingskosten.

3. Ventilatie, verwarming en koeling

Een gascondensatiekachel en een radiator functioneren als verwarming. Zo kan elke gebruiker dankzij de radiator zelf de temperatuur in zijn kantoor regelen. Bovendien is de opstart van de verwarming na een periode van inactiviteit veel sneller.

Op het vlak van ventilatie werd een dubbele flux ventilatiesysteem met warmterecuperatie met warmtewiel gekozen waardoor in de zomer een intensieve ventilatie mogelijk is. Dankzij dit ventilatiesysteem kan in de zomer ook de nodige koeling geboden worden.



4. Verlichting

Vanaf de ontwerpfase werd gekozen om een warmte- en verlichtingsstudie uit te voeren. Dit maakt van het Ecoffice-project een uniek project waarbij warmte en verlichting aan elkaar gelinkt worden. Zowel de optimale plaatsing als de keuze voor verlichtingssystemen met laag energieverbruik dragen bij tot de optimalisering van het kunstlicht.


5. Afwerking

Bij de afwerking werd gekozen voor een vasttapijt in de kantoorruimtes en gepolierde betonvloeren in de inkomhallen.
De draagmuren werden bepleisterd en beschilderd. Voor de binnenwanden werd gekozen om te werken met een wegneembaar systeem.
In de kantoorruimtes werd een combinatie van verlaagde plafonds en vrije ruimtes voorzien om te volle te kunnen genieten van de warmte-inertie van de betonplaten.

Voor de buitenvloer werden drie verschillende opties gebruikt. De parkings zijn voorzien van een gazonplaat, de terrassen en voetgangerspaden zijn voorzien van uitgewassen beton en de rijstroken werden geasfalteerd.


In oktober 2011 startten Thomas et Piron met de werken aan dit gebouw. Tegen maart 2013 wenst Holcim het gebouw in gebruik te kunnen nemen voor de nieuwe maatschappelijke zetel van Holcim België. Na de realisatie zal het gebouw nog verschillende testen ondergaan en zullen de prestaties opgevolgd worden.