Doorzoek volledige site
13 mei 2013 | KEVIN MOENS

Bouwproces WZC Zonnestraal in Lint verloopt in 3 fases

Zowel de nieuwbouw als de verbouwing van het woonzorgcentrum Zonnestraal aan de Liersesteenweg in Lint zijn in februari van start gegaan. Cenergie begeleidt het OCMW van Lint en RDBM Architecten bij de optimalisering van het bouwfysisch en technisch ontwerp om een comfortabel en energiezuinig gebouw te realiseren zonder een beroep te doen op al te dure technieken.
Zowel de nieuwbouw als de verbouwing van het woonzorgcentrum Zonnestraal aan de Liersesteenweg in Lint zijn in februari van start gegaan. Cenergie begeleidt het OCMW van Lint en RDBM Architecten bij de optimalisering van het bouwfysisch en technisch ontwerp om een comfortabel en energiezuinig gebouw te realiseren zonder een beroep te doen op al te dure technieken.




Drie fasen

Het nieuwe complex krijgt drie bouwlagen en een kelderverdieping. De werken zullen in drie fasen verlopen. Eerst komt er aan de Liersesteenweg een nieuw gebouw, waar nu de voortuin is. Daar krijgen de huidige 40 bewoners onderdak als in de tweede fase hun huidige kamers worden verbouwd. In de derde fase komt aan de overkant nog een extra vleugel aan het gebouw. De Zonnestraal wordt een complex met 83 kamers die haast dubbel zo groot zijn als nu.




Energiezuinig

De energiezuinige doelstelling vertaalt zich in volgende onderdelen: een E-peil van 60, en een K-waarde van 30, een doorgedreven luchtdichtheid (n50 maximaal 2,0 vol/h), een vraaggestuurde ventilatie per kamer en een warmtekrachtkoppeling die instaat voor elektriciteits- en warmteproductie.




Cenergie staat onder meer in voor de ondersteuning in verband met ecologische materialen en rationeel watergebruik, de comfortsimulatie en optimalisering bouwfysisch en technische ontwerp, de coördinatie van de integratie van de componenten van de passieve technieken, de studie omtrent speciale technieken (HVAC, ELEK, SAN en LIFT) en de EPB-verslaggeving.