Doorzoek volledige site
03 januari 2010

a2o Architecten ontwierp grondige facelift voor Hasseltse Virga Jesse College

Het Virga Jesse College is letterlijk en figuurlijk een monument in het Hasseltse stadscentrum. Een monument echter dat dringend nood had aan een grondige opfrissing en uitbreiding. Architectenbureau A20 - waarvan heel wat architecten hier school gelopen hebben – pakte deze uitdaging met beide handen aan.

Het Virga Jesse College is letterlijk en figuurlijk een monument in het Hasseltse stadscentrum.  Een monument echter dat dringend nood had aan een grondige opfrissing en uitbreiding. a2o architecten - waarvan heel wat architecten in het college school gelopen hebben – pakte deze uitdaging met beide handen aan.

Het Virga Jesse College bevindt zich langs de Groene boulevard, de Hasseltse binnenring. Amper 100 meter verder situeert zich het Clarissenklooster, een ander Hasselts monument dat a2o gaat restaureren en uitbreiden en waarover we eerder al een artikel gebracht hebben op onze site.



Globaal masterplan


Het Sint-Jozefscollege van Hasselt werd in 1882 opgericht en fusioneerde in 1999 met het Humaniora Virga Jesse tot het huidige Virga Jessecollege. Een deel van de site (de Neogotische hoofdvleugel) werd in 2009 geklasseerd als monument.

In 1997 werd er een globaal masterplan van de volledige school opgemaakt met grondige analyse van de bestaande bouwfysische toestand. Samen met de opdrachtgever werd er een pedagogisch concept uitgeschreven dat vertaald werd in een globaal masterplan met de benoeming van een prioriteitenlijst met deelprojecten.




Sinds 2005 werd er gestart met de uitvoering van enkele deelprojecten waaronder het vervangen van het buitenschrijnwerk en de herinrichting van 2 klassenvleugels in het hoofdgebouw. Het project voor het nieuwe buitenschrijnwerk werd niet enkel opgevat als een bouwtechnisch en –fysisch dossier. Door middel van teksten op het glas en een intelligent kleurgebruik van de zonneschermen geeft het nieuwe buitenschrijnwerk een extra karakter aan de verschijning van het gebouw.

 

Nieuwe hoofdtoegang

Door een grondige analyse van het functioneren van het gebouw is gebleken dat, omwille van circulatie en bestemmingen, de hoofdtoegang best kon ondergebracht worden in een nieuw volume waarin ook alle overige administratieve functies zullen ondergebracht worden. Dit nieuwe volume, met geperforeerde metalen gevel, zal overigens een nieuw accent zijn op de groene Boulevard van Hasselt in aansluiting met het bestaande Neogotische gebouw. De werken hiervan zullen aanvangen vanaf het voorjaar 2010.



Op de speelplaats wordt een nieuw sanitair volume gerealiseerd. Dit wordt als een sokkelvolume half ondergronds geplaatst. Via enkele monumentale trappen naar boven en beneden zal de speelplaats verbonden worden met zowel het gelijkvloers van de school als het sanitair. Hierdoor wordt er met één architecturaal gebaar alle zones met elkaar verbonden. Het geheel zal opgetrokken worden in rood beton.

Het concept van de ‘sokkel’ zal ten dienste staan van de monumentaliteit van het geklasseerde monument en zal dit nog versterken. In een latere fase zal ook de sokkel worden doorgetrokken waaronder een polyvalente ruimte wordt ondergebracht. Momenteel zijn deze werken in uitvoering en zal de school het sanitair vanaf maart 2010 in gebruik kunnen nemen.



PDF met projectinfo: uploads/a2o-architecten_virga_jesse_college.pdf