Doorzoek volledige site
17 september 2013 | KEVIN MOENS

Gerechtsgebouw Hasselt officieel geopend in het bijzijn van architect Jürgen Mayer

Het gerechtsgebouw van Hasselt is al even in gebruik, en de gestelde lichamen vonden het dan ook tijd voor een officiële opening. Het gebouw bevindt zich in de directe nabijheid van het station en is dankzij zijn vormgeving een echte landmark geworden. 'De Hazelaar' is een project van de architectengroep TWINS die samengesteld is uit drie architectenbureaus: Jürgen Mayer (Berlijn), a2o en Lens°ass.
Het gerechtsgebouw van Hasselt is al even in gebruik, en de gestelde lichamen vonden het dan ook tijd voor een officiële opening. Het gebouw bevindt zich in de directe nabijheid van het station en is dankzij zijn vormgeving een echte landmark geworden in het stedenbouwkundig weefsel van de stad. 'De Hazelaar' is een project van de architectengroep TWINS die samengesteld is uit drie architectenbureaus: Jürgen Mayer (Berlijn), a2o en Lens°ass.




De architectengroep TWINS ontwierp een eigentijds gerechtsgebouw met een specifiek gelaat. De opvallende vorm van het gerechtsgebouw is geïnspireerd op de hazelaar. In vroegere tijden geloofde men dat hazelaars magische krachten hadden, en er werd vaak recht gesproken onder deze bomen. De naam Hasselt komt ook van ‘Hasaluth’, een plaats waar hazelaren staan. Bovendien prijken er drie hazelaren op het wapenschild van de stad.





Architect Jürgen Mayer licht de referentie naar de Hazelaar toe.



Het gerechtsgebouw

Het gebouw bestaat uit twee organische volumes, enerzijds een torenvolume dat de skyline van Hasselt doorklieft en zo letterlijk en figuurlijk een oriëntatiepunt wordt in de stad, anderzijds een horizontaal basisvolume dat verbinding zoekt met het voorliggend park.
Het hoofdgebouw (de sokkel) bestaat uit 6 bouwlagen en bevat kantoren en zittingszalen.




De bibliotheek op het gelijkvloers is apart bereikbaar en wordt gemeenschappelijk gebruikt door de Universiteit Hasselt en de gerechtelijke diensten.




In het boomgebouw (het torenvolume) zijn de administratieve diensten gehuisvest. Het personeelsrestaurant bevindt zich op de hoogste verdieping.


Mayer over de indeling en het gebruik van het gerechtsgebouw.



Onder het complex bevinden zich archieven en een grote parking waarvan meer dan honderd parkeerplaatsen worden voorbehouden voor de gerechtelijke diensten. De rest van de parking is publiek.

Het gerechtsgebouw is opgebouwd met een dubbele gevel waarvan de binnengevel volledig in glas is uitgevoerd. Dit zorgt voor transparantie in het gebouw. De dubbele gevel waarborgt een goed thermisch comfort van de gebruikers in de winterperiode en heeft akoestische troeven.



De toren is voorzien van een buitenschil die ingevuld is met glas en geperforeerde aluminium platen. De structuur in de buitengevel is voorzien met houten gelamelleerde balken en kolommen. De materialen en kleuren refereren naar het idee van de Hazelaar. De kleur oranje zorgt voor contrast, en duidt aan welke gebieden publiek toegankelijk zijn en welke niet.

Mayer over het interieur en het exterieur van het gerechtsgebouw.



    


Duurzaam energiegebruik

Het gerechtsgebouw en zijn technische installaties zijn ontworpen in het licht van duurzaam energiegebruik. Het gebouw heeft een K-peil (isolatie) van 34. Er is een performante condensatieketel geïnstalleerd. Het klimaatplafond zorgt tegelijk voor een energiezuinige verwarming en verkoeling. De installatie van een drycoolersysteem zorgt voor passieve koeling in de tussenseizoenen. Er is ook een automatische zonnewering. Het licht werkt met aanwezigheidsdetectie en past zich aan aan het daglicht. Een zonneboiler zorgt voor warm water.


Mayer legt uit hoe de mythologie van de hazelaar, de stationsbuurt en de jaren 70 van invloed zijn geweest op het ontwerpproces.



Foto's: Marc Scheepers en Philippe Van Gelooven