Doorzoek volledige site
23 september 2013 | STÉPHANIE ROMANS

Nieuw kantoor Klaarchitectuur in kapel De Waterhond

Architectenbureau Klaarchitectuur zal zijn kantoren dit jaar onderbrengen op een nieuwe locatie. De groei van het bureau noopte tot de aankoop van extra kantoorruimte. Klaarchitectuur ging uiteindelijk over tot de aankoop van kapel De Waterhond, een beschermd monument in Sint-Truiden.
Architectenbureau Klaarchitectuur zal zijn kantoren dit jaar onderbrengen op een nieuwe locatie. De groei van het bureau noopte tot de aankoop van extra kantoorruimte. Klaarchitectuur ging uiteindelijk over tot de aankoop van kapel De Waterhond, een beschermd monument in Sint-Truiden.



Klare lijnen

Het nieuwe ontwerp van de kapel staat voor klare lijnen, tijdloosheid en beleving: essentiële begrippen in de visie van Klaarchitectuur. Naast het creëren van functionele kantoorruimte is het de bedoeling om het gebouw eveneens opnieuw open te stellen voor bezoekers. Om dit mogelijk te maken zal de kapel in twee verdiepingen worden verdeeld. Op het gelijkvloers zal een soort glazen doos moeten verrijzen, waarin de kantoren kunnen worden ondergebracht. Boven de werkplekken zal een ruimte komen voor exposities.





De glazen doos vrijwaart de oude muren van de kapel en zorgt bovendien voor een luchtig gevoel terwijl het te verwarmen volume beperkt blijft. De vloer van de kapel loopt bovendien naadloos door in het werkblad van het bureel. Om de nevenfuncties zoals sanitaire voorzieningen, een keuken en een archief te kunnen inpassen komt er een bijgebouw op een braakliggend stuk grond achter de kapel. De nieuwbouw wordt visueel losgetrokken van de oude constructie. Vormelijk moet de bouw lijken op een boomkapel. Door het nieuwe en het oude visueel van elkaar los te trekken, ontstaat een grote vide waarin trappen en loopbruggen de verticale circulatie en de verbinding tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ kapel verzorgen. Onder het dak van deze nieuwe constructie komt een slaapplaats voor toeristen of toevallige passanten.