Doorzoek volledige site
08 oktober 2013 | KEVIN MOENS

Iconic Awards voor Govaert & Vanhoutte architects

Het architectenbureau Govaert-Vanhoutte uit Brugge wint twee Iconic Awards. In de categorie Corporate Architecture ontvangen ze de award voor het bedrijfsgebouw TWELVE in het Kortrijkse en in de categorie Public Architecture voor het restaurant-hotel NOTARISHUYS in Diksmuide. De Iconic Awards 2013 voor Architectuur werden dit jaar voor het eerst georganiseerd door de German Design Council.
Het architectenbureau Govaert-Vanhoutte uit Brugge wint twee Iconic Awards. In de categorie Corporate Architecture ontvangen ze de award voor het bedrijfsgebouw TWELVE in het Kortrijkse en in de categorie Public Architecture voor het restaurant-hotel NOTARISHUYS in Diksmuide.  

De Iconic Awards 2013 voor Architectuur werden dit jaar voor het eerst georganiseerd door de German Design Council (DE). De German Design Council organiseert al vele jaren de Awards voor Vormgeving en heeft dit jaar architectuur opgenomen als nieuwe categorie om bouwprojecten te stimuleren die een grote verwevenheid van design, interieurvormgeving en architectuur in de kijker zetten.

Het juryrapport 2013 maakt onder meer melding van het volgende: "De jury boog zich over een breed en talrijk international aanbod van deelnemers, waarin vooral de categorie Architectuur – die voor het eerst kon meedingen voor een Award - een diepe indruk maakte. Voor het eerst werd in de diverse projecten de interactie tussen de verschillende ontwerpdisciplines onderlijnd, waardoor de architectuur in haar totaliteit bekeken werd. De positieve feedback uit de sector is voor de organisatoren een sterke motivatie om de awards verder uit te breiden".

NOTARISHUYS: Iconic Award 2013 Public Architecture

Het project NOTARISHUYS (Iconic Award 2013 Public Architecture) werd zopas afgewerkt en omvat de uitbreiding van een bestaand restaurant met hotelkamers.

Een driehonderd jaar oude beuk stond al jaren heel wat voorstellen tot uitbreiding in de weg. Het behoud van dit natuurmonument heeft evenwel geleid tot een intiem eigentijds en architectonisch schouwspel waarin geëxperimenteerd wordt met tijd en ruimte in alle seizoenen. Het nieuwe gebouw is een strak lineair paviljoen met een minimale impact op de omgeving mede door de uitdieping en de materiaalkeuze. De grote glasoppervlakken van de licht verzonken kamers trekken maximaal licht binnen dat winter zomer gefilterd wordt door het takkenbos van de beuk.




De indeling van het nieuwe paviljoen bestaat uit twee vleugels die elk toegang geven tot twee suites met centraal een lounge, ontbijtzone en toegang tot een sauna/wellness.

Het is een inventief en gedurfd project waarin oud en nieuw attractief en functioneel verweven werden. Door de manier waarop Govaert-Vanhoutte architects het potentieel herkenden in het bestaand pand en het vervolgens reanimeerden door er een nieuwe waarde aan te geven, vormen een voorbeeld voor de architecten in deze tijd. Hun ingreep laat nieuwe mogelijkheden zien voor verbouwingen en aanpassingen in natuurzones.




TWELVE: Iconic Award 2013 Corporate Architecture

Het bedrijfsgebouw TWELVE (Iconic Award 2013 Corporate Architecture) werd eind juni 2013 in gebruik genomen door de DI-groep en staat in het bedrijvenpark Kennedy in Kortrijk. Het is een uitermate interessant bedrijfsgebouw waarin de probleemstelling van het nieuwe kantoorwerken in een niet-traditionele vorm en inrichting werd gegoten.




Het gebouw is een strak en sober sculptuur opgetrokken uit glas en beton. Van op de zeven meter uitkragende derde verdieping met terras en waterpartij is er een periscopisch zicht op de stad, waardoor de werkplekken baden in een groot ruimtegevoel.




De royale en hoge inkomzone biedt zicht op het omringende landschap en leidt naar enkele gemeenschappelijke delen als vergaderzalen, restaurant, kantoren en fitness. Gelijkvloers en eerste verdieping functioneren als hub voor verschillend bedrijven waarbij de complexiteit van het samen werken en samen gebruiken van ruimten door een gemengd publiek interessant, helder en simpel werd ingevuld met de nodige aandacht voor verrassingen en esthetische hoogstandjes. Govaert-Vanhoutte architects hebben rekening gehouden met de nieuwe vormen van het werken in kantoren en de marktvraag naar flexibele werkplekken.