Doorzoek volledige site
28 november 2013 | JAN DANEELS

Arsenaal aan eco-vriendelijke technieken in kantoorgebouw EcoPuur Nevele

Voor installatiebedrijf EcoPuur groeide drie jaar geleden de nood aan een nieuwe bedrijfslocatie die zou passen bij hun bedrijfsfilosofie van doorgedreven aandacht voor ecologie en ergonomie. Denc!-studio ontwierp voor hen een groen gebouw, met het keur van wat vandaag aan geïntegreerde ecologische systemen voorhanden is.
Voor installatiebedrijf EcoPuur groeide drie jaar geleden de nood aan een nieuwe bedrijfslocatie die zou passen bij hun bedrijfsfilosofie van doorgedreven aandacht voor ecologie en ergonomie. Denc!-studio ontwierp voor hen een groen gebouw, met het keur van wat vandaag aan geïntegreerde ecologische systemen voorhanden is.



Het nieuwe gebouw werd in een hybride structuur opgebouwd. Het kreeg massieve wanden en gewelven in metselwerk, weliswaar zonder verlaagde plafonds in functie van thermische inertie, en houtskelet cassette wanden als voorzetgevels. De basiscomponenten is daarbij onder meer de ventilatie met regeneratieve energiewisselaar en warmtepomp, met passieve koeling. Op het dak van het magazijn en het kantoor liggen verder zonnepanelen die apart worden gemonitord om een rendementsverschil te meten op het groendak. Daarnaast is er een zonnecollector met vacuümbuizen gericht op het zuidoosten en zuidwesten, die via een recirculatieleiding gekoppeld is aan de warmtepomp voor sanitair warm water.


Lightcatchers


De verlichting heeft via energiezuinige armaturen met een zo laag mogelijke warmteproductie met LED’s waar mogelijk, die bovendien zijn geschakeld op aanwezigheid- en daglichtmeting. In functie van lichtrendement werden verder de reflectiecoëfficiënten van de wanden geoptimaliseerd. De lift heeft een volledige stand-by modus, wat zorgt voor nul energieverbruik, en terugwinning van de kinetische rem-energie. De verluchting van de liftschacht gebeurt bovendien door middel van een automatisch gestuurde ‘luchtdichte verluchtingsklep’.

Lightcatchers op het dak van het magazijn maximaliseren via een met de zon meedraaiende spiegel het invallende daglicht. Tot slot worden energieverbruik en –opbrengsten in de tijd op elkaar afgestemd via het intra smart grid dat wordt gemonitord via een digitale interface. Zo worden de keukentoestellen in het kantoor pas ingeschakeld als er overproductie is op de zonne-installatie. Ook de laadpalen voor de elektrische voertuigen en de warmtepomp worden in dit systeem geïntegreerd.


Technologie-transfer

Bovendien stonden de betrokken partijen van dit project erop dat er in grote mate zou worden gewerkt aan een technologie-transfer ten dienste van de maatschappij. Zo is er een boek gepland waarin het hele procesverloop staat beschreven, werden er diverse studiedagen ingepland ter gebouw-demonstratie, neemt het project deel aan het VITO/WTCB/DUWOBO netwerk inzake voorbeeldprojecten “duurzaam bouwen”, wordt er gestreefd naar een passief-certificaat, een VIBE en VALIDEO-label en is er een meetcampagne/monitoring opgezet ter evaluatie van de werkelijke prestaties. Het gebouw is volgens denc!-studio méér dan een kantoor met magazijn. Het zal zich volgens het bureau dan ook onderscheiden, niet alleen inzake benadering, logistiek en duurzaamheid, maar ook qua voorkomen. Uiterlijk wordt het magazijn letterlijk in het groen gedoopt; door een integrale natuurbekleding met wilde wingerd. De natuurlijke tuinaanleg zal het zacht karakter van het gebouw ondersteunen en versterken.

Dit gebouw is genomineerd voor de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie. Op dinsdag 10 december worden de winnaars bekendgemaakt in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.