Doorzoek volledige site
01 juli 2014 | TIM JANSSENS

De MaasMeander geeft centrum Maasmechelen extra glans

De grotendeels geprefabriceerde gevels zijn deels opgebouwd uit metselwerk en deels uit wit architectonisch beton.
De MaasMeander is een belangrijke exponent van de stadsvernieuwingsoperatie in het centrum van Maasmechelen.
Het streekgebonden gebruik van warm ogende, zandkleurige steen vormde voor de architecten een belangrijke inspiratiebron bij het ontwerpen van de constructie.
Aangezien alle gevelelementen volledig afgewerkt op de werf aankwamen, kon aannemer STRABAG CPM het complex zeer snel realiseren.

In het hart van Maasmechelen werd eind vorig jaar woonzorgcentrum De MaasMeander opgeleverd. Dit knappe nieuwbouwcomplex biedt plaats aan 122 zorgbedden, tien kortverblijfkamers, 35 serviceflats, een private ondergrondse parking met een capaciteit van 51 parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Aangezien de constructie vooraf werd uitgetekend met BIM en de geveldelen grotendeels werden geprefabriceerd, nam de bouw amper een jaar in beslag. Het ontwerp van De MaasMeander is van de hand van Edward Sorgeloose Architecture en ArchiBeta.

Streekgebonden uitstraling

Het centrum van Maasmechelen ondergaat de laatste jaren een ware metamorfose. Rond een nieuw aangelegd park wordt een ‘centrumcluster’ gerealiseerd, een nieuw stadsdeel met diverse functies dat Maasmechelen definitief op de kaart moet zetten als een ambitieuze gemeente die meer dan ooit klaar is voor de toekomst. Naast het Sociaal Huis (met OCMW- en gemeentediensten) en enkele appartementsblokken is ook woonzorgcentrum De MaasMeander een belangrijke exponent van deze vernieuwingsoperatie. Het volume past met zijn sobere, duurzame uitstraling en doordacht schaalniveau perfect bij de gebouwen in de omgeving. Het streekgebonden gebruik van warm ogende, zandkleurige steen vormde voor de architecten een belangrijke inspiratiebron bij het ontwerpen van de constructie. De grotendeels geprefabriceerde gevels zijn opgebouwd uit metselwerk of wit architectonisch beton, die met hun wisselwerking voor een interessante visuele dynamiek zorgen. Het bovenste niveau, dat plaats biedt aan de serviceflats, is dan weer bekleed met zink. 

 

Rationeel, maar menselijk

De voornaamste aandachtspunten bij het ontwerp waren een goede stedenbouwkundige integratie, het ontwikkelen van een sterke architecturale identiteit en het uitwerken van een rationele planopbouw en een efficiënte en duurzame constructie. De architecten gingen op zoek naar een optimaal evenwicht tussen rationele functionaliteit en menselijkheid, zodat de bewoners zich eerst en vooral thuis zouden voelen in hun nieuwe stek.

Hoewel het woonzorgcentrum en de serviceflats zich onder hetzelfde dak bevinden, hebben ze een eigen identiteit. Dankzij een gescheiden inkompartij en circulatiekern zijn beide delen van het complex afzonderlijk toegankelijk. Het ontwerp is flexibel opgevat, zodat twee woonzorgkamers in een latere fase probleemloos kunnen worden omgebouwd tot een serviceflat.

 

DBF en BIM

Woonzorgcentrum De MaasMeander werd gerealiseerd volgens een PPS-constructie. De private aandeelhouder (OCM nv, bestaande uit STRABAG Belgium, Van Roey Vastgoed en DMI Vastgoed) sloot een uitvoeringsovereenkomst met aannemer STRABAG CPM op basis van het DBF-model. “Dit houdt in dat je als aannemer gans het traject moet financieren en dat je pas een eerste betaling krijgt bij oplevering. Anderzijds waren we vanaf de ontwerpfase intensief bij het project betrokken. Dit bood ons een permanente garantie inzake kwaliteit, timing en budget en sloot onaangename verrassingen tijdens de bouwfase uit,” vertelt Marc Moutschen, projectbeheerder van OCM. “We hebben de architecten ook gevraagd om de prefabconstructie vooraf volledig uit te tekenen met BIM, in samenwerking met de fabrikant. Aangezien alle gevelelementen volledig afgewerkt op de werf aankwamen (inclusief binnenspouwblad, isolatie, gevelsteen, buitenschrijnwerk, inbouwelementen voor de technieken,…), konden we het complex uiteindelijk zeer snel realiseren. De grote voordelen van BIM zijn dat we er als aannemer veel meetkundige informatie uit kunnen afleiden, dat we eventuele problemen meteen kunnen opvangen en dat we bij eventuele wijzigingen snel de budgettaire impact kunnen inschatten. Ondanks het feit dat we het programma en het design een aantal keer hebben moeten wijzigen, hebben we het project uiteindelijk ruim op tijd kunnen opleveren.”

 

Noot: Dit artikel verscheen eerder al in Bouwen aan de Zorg.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS