Doorzoek volledige site
07 juli 2014 | SIMON SCHREURS

OCMW Lummen investeert in nieuw woonzorgcentrum en renovatie rusthuis

OCMW Lummen wil de zorgcampus van het Meerlehof opwaarderen en het geheel aan diensten uitbouwen. Daarvoor doet het een beroep op CONIX RDBM Architects en studiebureaus Establis en Ingenium. De werken gaan volgend jaar van start.

De architecturale invulling is enerzijds gebaseerd op de visie op ouderenzorg en anderzijds op integratie in het landschap. De actieradius van een woonzorgcentrum beperkt zich immers niet langer tot het gebouw an sich, maar strekt zich ook uit tot zijn omgeving. Qua landschapsintegratie is het daarom vooral zaak de campus uit zijn ruimtelijk en sociaal isolement te halen. Door gebruik te maken van het reliëf zal er een boven- en benedenplein ontstaan en zal het centrale ontvangstplein geaccentueerd worden. Dit plein zal alle circulatiestromen ontvangen en de hoofdingang vormen.

De woningen van het woonzorgcentrum worden tussen de bestaande gebouwen geplaatst. Vanuit het zorgconcept worden de drie leefgroepen, bestaande uit acht tot tien individuele kamers, rond het plein ingepland. Ze worden als het ware geplooid rond het centrale plein. Door de gebouwen elk een andere richting te geven, zal het landschap tot diep in het woonzorgcentrum kunnen doordringen en zullen bewoners vanuit de kamers dus niet recht naar de kamers in de tegenoverliggende woning kijken, maar wel schuin naar het landschap.

Transparante wintertuinen zullen de verbinding vormen tussen de uit baksteen opgetrokken woningen. Kleine onderlinge kleurverschillen moeten de overgang verzachten en elke woning individueel herkenbaar maken.

GERELATEERDE DOSSIERS