Doorzoek volledige site
07 september 2014 | FREDERICK DAENEN

CAAN architecten voltooit kantoorproject Hectaar in Roeselare

Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine
Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine
Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine
Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine
Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine
Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine
Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine
Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine
Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine
Illustratie | Thomas De Bruyne – Cafeine

De opdracht vooropgesteld door de bouwheren (Jan Masschelein en Mathias Van Daele, Hectaar) bestond erin op een klein hoekperceel van een voormalig tankstation een kantoor te bouwen. Dit terrein is gelegen op een druk kruispunt langs de ringweg met een invalsweg tot het centrum van Roeselare.

De stedelijke omgeving wordt vooral gekenmerkt door een zeer ongestructureerde en diverse bebouwing op alle hoeken van het kruispunt. Ook op schaal van het perceel zelf moest er een antwoord gevonden worden op de overgang tussen de lange gevelrij rijwoningen op de rooilijn en de half open bebouwingen langs de Westlaan met voortuinen.

 

Vrij volumespel

Er is geopteerd voor een vrij volumespel dat de lange gevelrij verder zet zowel in de Iepersestraat als in de terugspringende woningen, zonder daarbij deze hoek volledig te benadrukken en hard te maken. Vandaar springt het kantoor op de eerste verdieping dan ook verder uit deze rooilijnen met een twee meter grote overkraging. Door minder te bebouwen op het gelijkvloers (inkom, vitrine, vergaderzaal, archief, technieken en toiletten) ontstaat er diepte op het perceel en plaats voor parkeren. Op de eerste verdieping zit het feitelijke kantoor dat de relatie legt met het kruispunt. Erboven balanceert een derde volume met ook een vergaderruimte. Deze derde bouwlaag is essentieel geweest om een volume te realiseren op schaal van het stedelijke kruispunt.

De volumes zijn verder uitgepuurd en getailleerd als gestapelde containers, waarbij de dakranden doorlopen in de 5 centimeter brede schaduwvoegen en waardoor het effect ontstaat alsof de volumes  boven elkaar zweven. Elke 'container' heeft één opengewerkte glasgevel, welke per verdieping een ander oriëntatie heeft en dus een ander relatie legt met kruispunt en straten.

 

Veranderende uitstraling

Qua gevelmateriaal is er gekozen voor gebronzeerde inox shingles. De metalen gevelbekleding versterkt de connotatie met de gestapelde containers en het gebronzeerde effect geeft het gebouw en warme uitstraling, zeker wanneer de zonnestralen hierop schitteren. De keuze voor shingles maakt ook dat de gevels geen te strakke en effen vlakken vormen, maar licht wemelende vlakjes die dus ook het licht divers weerkaatsen. Het gebouw heeft afhankelijk van zon, bewolking, nacht, ... een andere sfeer en uitstraling.

Door de Oost-Zuid-West oriëntatie was zonwering onvermijdelijk, maar volledig onzichtbaar ingewerkt in de zwarte omkaderingen. De geleiders zijn verder geaccentueerd door verticale T-vormige profielen.

 

Huiselijke sfeer

Binnenin is er gewerkt met een witte basis voor muren en plafond, welke aangevuld is met een gepolierde betonvloer. Het kantoor krijgt heeft een huiselijke sfeer door de gordijnen, los meubilair, verlichting met warme lichtkleur, en het diverse gebruik van hout. De licht gebleekte afromosia wordt gebruikt voor: vergadertafels gelijkvloers, trapvolume inkom, zwevende traptreden hal, fronten bureaus en vloer in de bovenste vergaderruimte. De akoestiek wordt onder controle gehouden door akoestische panelen in stalenkast en bureaus, en door de gordijnen. 's Avonds wordt het gebouw uitgelicht via led lichtlijnen aan de onderzijde van de ramen.

Het resultaat is een opvallend gebouw dat de juiste uitstraling geeft voor zijn gebruiker (bouwpromotor Hectaar), maar ook een voldoende stedelijk effect realiseert die het kruispunt opwaardeert.