Doorzoek volledige site
20 april 2010

Bontinck ontwerpt eco-stadion voor de Buffalo’s

De Buffalo-fans wachten al lange tijd om hun ploeg te kunnen aanmoedigen in het eerste eco-stadion van de Benelux. Hoewel de bouwplannen, naar een herziend ontwerp van Bontinck, er veelbelovend uitzien en klaar zijn voor realisatie, lijkt de eerste steen van het Arteveldestadion er voorlopig eenzaam te blijven liggen.

De Buffalo-fans wachten al lange tijd om hun ploeg te kunnen aanmoedigen in het eerste eco-stadion van de Benelux. Hoewel de bouwplannen, naar een herziend ontwerp van Bontinck, er veelbelovend uitzien en klaar zijn voor realisatie, lijkt de eerste steen van het Arteveldestadion er voorlopig eenzaam te blijven liggen.



Nachtbeeld van het Arteveldestadion, ontworpen door Bontinck



Meer dan een stadion


Het nieuwe Arteveldestadion op het vroegere terrein Groothandelsmarkt langs de Ottergemsesteenweg wordt een multifunctioneel stadion waarin voetbal gerelateerde ruimtes zoals cafés, restaurants en commerciële activiteiten zoals logistiek, distributie en kantoren ondergebracht worden.
In de eerste plaats is het gebouw ontworpen als voetbalstadion. Centraal van het compacte geheel ligt de grasmat met daarrond 20 000 zitjes waarvan 18 300 gewone zitjes, 1260 business-seats, 240 sky-box seats en 200 plaatsen voor gehandicapten. Deze zitjes worden ontsloten door 8 toegangen ‘vomitoria’ die naar de ‘promenade’ op de rondgang ter hoogte van de 2de verdieping leiden. Op de rondgang wordt er ambiance en sfeer gecreëerd door een combinatie van drank- en voedingsstandjes, supportersrestaurants en publicitaire standen. Via de ‘promenade’ zijn ook de toiletten en hulpposten bereikbaar. De business-seats en skyboxen worden via een aparte VIP toegang ontsloten die aan de linkerkant van het stadion zit. Deze ingang wordt intern geaccentueerd door een monumentale vide met trap.



 Buitengevels van het Arteveldestadion, ontworpen door Bontinck

 

In de vier hoeken zijn er uitstulpingen in de gevel. Hierin zijn verschillende functies gevestigd die een uitzicht geven op het veld. Op de 3de en 4de verdieping is er een business restaurant, Club 50 restaurant en skyboxen. Op de gelijkvloerse verdieping zijn er commerciële ruimtes die distributie en logistiek kunnen huisvesten. Op dit niveau zijn ook perslokalen, spelersfaciliteiten en opslagruimte voorzien. Op niveau 1 bevindt er zich een ontvangstlounge. Aan de rechterkant bevinden zich de kantoren van de NV Optima op het gelijkvloers, de eerste, derde, vierde en vijfde verdieping. Op de derde verdieping zijn er nog te verhuren kantoorruimten.

Zowel de tribune als de luifel lopen 360° rond. De luifel loopt gelijk met de tribunes, maar is gebogen over de langste zijde. De muur achter de tribune over de kortste zijde maakt een kromming naar beneden.



    

Rondgang en businessruimte in het Arteveldestadion, ontworpen door Bontinck

 

 
Niet alleen een groene grasmat

De gevel bestaat uit een dubbele gevel waarbij de eerste gevel uit beton en glas bestaat, behalve op het gelijkvloers waar de volledige gevel uit een glaspartij bestaat. De tweede gevel is een semi-transparante gevel opgebouwd uit geperforeerde aluminiumpanelen. Deze gevel zorgt ervoor dat het gebouw één eenheid vormt en ook een unieke uitstraling krijgt. Bovendien wordt er door de toepassing van deze geperforeerde tweede gevel het directe zonlicht tegengehouden en kan daarnaast ook heel wat energie bespaard worden. Dit was niet mogelijk geweest met de oorspronkelijk geplande glasgevel. Het dak van het stadion zal voorzien worden van 13.000m² (zo groot als 2 voetbalvelden) fotovoltaïsche cellen voor de energieproductie. Regenwater zal worden opgevangen en gebruikt voor het sanitair, onderhoud en de besproeiing van het grasveld. Ook een zonne-boiler op het dak wordt voorzien voor de warm waterproductie en de isolatiewaarde van het gebouw wordt gemaximaliseerd. De veldverlichting is geïntegreerd in de onderzijde van de luifel. Zo wordt onnodig lichtverlies en –polutie vermeden. Door al deze vernuftigheden wordt het Arteveldestadion meteen het eerste ecostadion in de Benelux.

De 12de man

De site is vlot bereikbaar door zijn ligging op het knooppunt van de R4, E17 en E40. Ook rond het stadion zijn ruime parking’s voorzien zowel voor VIP’s, bezoekers en bussen. Voetgangers worden via de ondergrondse parking naar de bovengrondse oversteekplaats geleid. Voor en naast het stadion is er een groot plein gecreëerd dat verkeersvrij wordt gemaakt op voetbalmomenten, waardoor de supporters het stadion via de vier verschillende hoofdtoegangen vlot kunnen bereiken.



Inplanting van het Arteveldestadion, ontworpen door Bontinck

 

Technische fiche

Opdrachtgever: Cvba Arteveldestadion
Ontwerper(s): Bontinck: Architecture and Engineering cbva
Studiebureau stabiliteit: VK Engineering
EPB verslaggever & veiligheidscoördinatie: Engergy Projects bvba
Hoofdaannemer: Besix nv
Oppervlakte: : 41.200 m² netto oppervlakte; 75.107 m² bruto oppervlakte
Start bouwwerken: september 2008