Doorzoek volledige site
10 september 2018

Voormalig woonzorgcentrum krijgt tweede leven met roestbruine en duurzame panelen

Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel
Illustratie | © Rockpanel

Het sterk verouderde woonzorgcentrum Berkele Heem, voor 24 uurs interne zorg, in de Limburgse gemeente Horst (Nederland) had geen toekomst meer in die functie. Maar gezien het bouwjaar (1986) zou het kapitaalvernietiging zijn geweest als het gebouw gesloopt zou worden. De Zorggroep vertrok daarom uit Berkele Heem en Wonen Limburg kocht het pand om er appartementen in te maken. Daarmee kreeg het vier etages tellende pand een ‘tweede leven’ als appartementencomplex ’t Bakenshof. Het gebouw werd grondig gerenoveerd en kreeg onder meer een nieuwe gevel, bekleed met Rockpanel Stones gevelpanelen.

Twaalf appartementen zijn gereserveerd voor de geestelijke gezondheidszorg GGZ. De cliënten van GGZ zullen hier beschermd kunnen wonen. Drie van de 29 sociale huurappartementen werden vrijgehouden voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Door generaties met elkaar te verbinden wil Wonen Limburg de sfeer in het complex versterken door ze te laten samenwerken bij het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. Dat is niet alleen goed voor de sfeer, maar ook voor de portemonnee, want de servicekosten worden hierdoor lager.

 

Natuurlijk brandveilig

Eind oktober is het renovatieproject opgeleverd. Mensen zullen alleen nog de contouren van het gebouw herkennen, maar verder is alles anders. Het voormalige woonzorgcentrum werd van binnen helemaal gestript. Vanuit de bestaande constructie werden de nieuwe appartementen opgebouwd. De hoofdingang is enkele meters verplaatst en de aanbouw met het restaurant en de dagverzorging zijn verdwenen. Het gebied voor de hoofdingang is opnieuw ingericht, waarbij onder meer de parkeerruimte werd uitgebreid.

Blikvanger zijn de roestbruine Rockpanel panelen aan de gevel. “De platen moesten aan een bepaalde brandwerende klasse voldoen. De Rockpanel panelen zijn door hun samenstelling van geperst steenwol uit basalt al in hoge mate brandwerend. Om die reden hebben we de architect geadviseerd Rockpanel te gebruiken en daar ging hij uiteindelijk mee akkoord”, zegt werkvoorbereider Patrick Bours van aannemer Van Wijnen.

 

Jarenlang een fris uiterlijk

Naast de brandveiligheid en het hiermee samenhangende prijstechnische aspect speelde ook het onderhoudsarme karakter van de panelen een belangrijke rol bij de keuze door Wonen Limburg. De Rockpanel panelen zijn namelijk voorzien van een duurzame coating en behouden nog vele jaren hun oorspronkelijke, frisse uiterlijk. Iets wat zeker ook voor de architect van belang is. Bijkomend voordeel was dat de onbehandelde zaagkanten na ca. 6 weken op natuurlijke wijze verkleurden waardoor er één mooi geheel ontstond.

 

 

 

Een extra, maar ook fraai effect

Voor Rockpanel zit er een bijzonder tintje aan dit project omdat de nieuwe Rockpanel Stones platen met Mineral Rust design voor het eerst zijn toegepast. Deze 8 mm dikke roestbruine panelen zijn in verschillende maatvoeringen geleverd om zo het zaagafval tot een minimum te beperken.

In totaal werd er 800 m² plaatmateriaal verwerkt, niet alleen in de gevel maar ook bij het trappenhuis en de onderkant van de luifel bij de hoofdingang. De aannemer moest deels een nieuw regelwerk op de bestaande houten achterconstructie aanbrengen om de panelen te monteren. Bours: “Het was een hele uitdaging om de panelen netjes te positioneren, ofschoon we de gevel van tevoren hebben ingemeten. We hebben een wildverband toegepast en een 8 mm voeg tussen de platen onderling gelaten. De voegen zijn dichtgemaakt om te voorkomen dat regenwater achter de gevelplaten komt en het houten regelwerk aantast. Omdat het ondoenlijk was al het regelwerk te vervangen en alle panelen exact op maat te zagen, zit er een lichte golfbeweging in de gevel. Dat geeft het geheel een extra maar ook bijzonder fraai effect.”

Voor Bours was het de eerste ervaring met een Rockpanel product, ofschoon zijn werkgever de platen wel vaker heeft toegepast. De werkvoorbereider van Van Wijnen is uitermate tevreden over het eindresultaat: “Het uiteindelijk resultaat is precies zoals de architect en de opdrachtgevers wensten.” Ook blikt hij met voldoening terug op de samenwerking met Rockpanel. “Een team van Rockpanel heeft laten zien hoe de platen gemonteerd moesten worden en uitgelegd hoe de platen op het regelwerk getackerd moesten worden. Dat ging prima.”

Bekijk ook de video over dit project.

GERELATEERDE DOSSIERS