Doorzoek volledige site
06 maart 2017 | SOPHIE DE CLERCQ

Martin’s Patershof: van kerk tot viersterrenhotel

Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers
Illustratie | Dan Jonckers

Martin’s Patershof is een viersterrenhotel in hartje Mechelen. Het hotel bevindt zich in een voormalige franciscanenkerk, die bij het Minderbroerderklooster hoorde. De kerk werd gebouwd in 1867, en verbouwd tot een hotel in 2009. In totaal werd er  €13.000.000 geïnvesteerd in het hotel, goed voor 77 luxe hotelkamers op 6 verdiepingen.

Bij de verbouwingen moest er wel rekening gehouden worden met een eis van de stad Mechelen: afbraak van het hotel moet mogelijk zijn, zodat de kerk eventueel in haar oorspronkelijke staat hersteld kan worden. Architect Dan Jonckers geeft meer uitleg.

 

Wat was de grootste uitdaging in dit project?

Dan Jonckers: Alle eisen van zowel bouwdienst, brandweer als hoteluitbater trachten te verzoenen zonder afbreuk te doen aan de totale ruimtelijke ervaring. Door de onconventionele vorm van het pand is geen enkele van de 77 kamers gelijk. Hierdoor moesten er steeds andere oplossingen gezocht worden voor het integreren van de bestaande elementen van de kerk in de kamers, badkamers en gangen samen met alle speciale technieken.

 

Welke elementen van het gebouw wilde u zeker bewaren?

Jonckers: Het bestaande altaar in metselwerk werd bewaard en maakt deel uit van de ontbijtruimte. Ook de glas-in-loodramen wilde ik zeker bewaren.

 

Hoe combineert u oud met nieuw?

Jonckers: De toevoegingen werden strak en modern uitgevoegd, soms sterk contrasterend, soms zeer nederig.

 

Welke renovaties zijn er uitgevoerd?

Jonckers: Heel de binnenschil van de kerk werd gerenoveerd.

 

Waren er beschermde elementen in de kerk die bewaard moesten blijven?

Jonckers: Er waren geen beschermde elementen te bewaren van deze neogotische kerk, maar de dienst monumentenzorg van Stad Mechelen had als eis gesteld dat naderhand alles terug in zijn oorspronkelijke staat moest hersteld kunnen worden.

 

Hoe zorgt u voor voldoende natuurlijk licht?

Jonckers: Over de verschillende verdiepingen werden doorkijkzones gecreëerd zodat het totaal oorspronkelijk volume van de kerk aanschouwd kan worden. Zo zijn er vanaf het gelijkvloers doorzichten op het rosas en in de kruisbeuk tot het hoogste punt van het gewelf. De bestaande glas-in-loodramen werden bewaard en er waar nodig werden voorzetramen op afstand toegevoegd zodanig dat vanuit de kamers de grote glasramen konden aanschouwd worden.

 

Wat maakt dit project verschillend van andere, behalve het feit dat het een kerk was?

Jonckers: Er werden in totaal 5 extra bovengrondse vloerplaten toegevoegd. Binnen het bestaand volume van de kerk konden we zo 56 kamers huisvesten samen met conferentieruimtes op het gelijkvloers.

GERELATEERDE DOSSIERS