Doorzoek volledige site
08 maart 2017

‘Diamanten boot’ is nieuw Havenhuis van Antwerpen

De Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid ontwierp het nieuwe hoofdkantoor van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis aan het Kattendijkdok, dat klaar was in 2016, bestaat uit 2 delen. De onderste laag is een voormalige brandweerkazerne, een beschermd monument. Die kazerne werd gerestaureerd. Daarboven werd dan – heel toepasselijk – een bootvormig volume geplaatst.

De gevels van het bootvormige volume bestaan uit glasmozaïeken, waardoor het lijkt alsof het een diamanten schip is. Dit volume rust op een ankervormige onderbouw van wit zichtbeton. “De courante samenstelling van wit beton is niet geschikt voor de complexe bekisting, schuintegraad en dichte wapening van deze kolomgeometrie. De oplossing is gevonden in wit zelfverdichtend zichtbeton”, zegt Transportbeton De Beuckelaer. De samenstelling van dit stortklaar beton ging gepaard met uitvoerige studies en proeven. “De kwaliteit en duurzaamheid van de op maat gemaakte betonspecie werd bereikt met MasterGlenium, een superplastificeerder van Master Builders Solutions.”

 

Totaalconcept

Voor de restauratie van de brandweerkazerne was de aannemer gebonden aan eisen van monumentenzorg. De plafonds en de betonnen kolommen werden hersteld door aannemersbedrijf Renotec. “Het plafond werd uitgevlakt met een MasterEmaco N 5100 FC, een snelzettende nivelleringsmortel”, legt Thomas Vundelinckx van hoofdaannemer Interbuild uit. “De betonnen kolommen werden in hun originele staat teruggebracht met MasterEmaco S 480, een structurele reparatiemortel voor zwaar aangetast beton. Beide mortels verminderen aanzienlijk het risico op scheuren wat resulteert in minder onderhoud en bijgevolg lagere onderhoudskosten. De buitenplafonds van de nieuwe constructie zijn voorzien van MasterProtect 330 EL, een carbonatatieremmende en weersbestendige scheuroverbruggende coating. Zo zijn de buitenplafonds beschermt tegen CO2 en blijven ze langer intact.”

Om van het gebouw een totaalconcept te maken, moest er een vloertype gebruikt worden dat zowel in het bestaande gebouw als in het nieuwe volume paste. Daarvoor werd MasterTop 1324 van BASF gebruikt. Dit is een duurzame, robuuste, en toch elegante polyurethaanvloer met aangenaam loopcomfort en een optimale bescherming tegen slijtage en vervuiling, absorptie van vloeistoffen en impact. Deze vloer werd aangebracht in de kantoren, het auditorium, gangen, liften, coffee corner en bedrijfsrestaurant en sanitaire ruimten. MasterTop 1324 voldoet aan de diverse gestelde keurmerken en milieueisen waardoor het bijgedragen heeft aan het behalen van het BREEAM-label ‘Very Good’.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen postte ook een filmpje waarop te zien is hoe het gebouw precies in elkaar zit.