Doorzoek volledige site
16 maart 2017 | LIESBETH VERHULST

Eiffelgebouw in Maastricht krijgt herbestemming

Illustratie | Braaksma & Roos Architectenbureau
Illustratie | Fred Berghmans Fotografie
Illustratie | Braaksma & Roos Architectenbureau
Illustratie | Braaksma & Roos Architectenbureau
Illustratie | Braaksma & Roos Architectenbureau

Het Eiffelgebouw van de voormalige sanitairfabriek Koninklijke Sphinx in Maastricht krijgt na tien jaar leegstand een herbestemming. Het wordt de locatie van The Student Hotel, een loftwoning, kantoorruimten en andere publiek toegankelijke functies. Braaksma & Roos Architectenbureau en OZ Architects sloegen hiervoor de handen in elkaar. 
 

Van een gesloten industrieel complex zal De Eiffel transformeren naar een open en gastvrij hart van het nieuwe Sphinxkwartier in Maastricht.


Skybar is kers op de taart

Het vernieuwde gebouw zal een sterke verbinding maken tussen de oude binnenstad en de nieuwe wijk. Daarvoor wordt de plint die vroeger verbonden was met de omliggende sanitairovens voorzien van hoge aluminium-glazen puien en een publieke doorgang. De kers op de taart van De Eiffel, nieuwe stijl, wordt de 400 meter hoge skybar, die een indrukwekkend uitzicht over de hele stad biedt.   

“De ellenlange open fabrieksvloeren vormen de belangrijkste ruimtelijke kwaliteit van het gebouw”, zegt Lucia van der Horst van Braaksma & Roos Architectenbureau.Voor een optimaal programma met o.a. 378 studentenkamers dient een groot gedeelte verkaveld te worden. In de openbaar toegankelijke ruimten blijven de lange zichtlijnen beleefbaar.”  


Ruwe industriële uitstraling

Patina en gebruikssporen worden gekoesterd in het interieur, dat een ruwe en onafgewerkte industriële uitstraling zal hebben. “Door middel van het schoonmaken van alle interieurelementen met ijsstoom worden wanden, plafonds en draagconstructie vrijgemaakt van afbladderende verf, stof en vervuiling, terwijl sommige elementen uit het verleden – zoals teksten en markeringen – weer zichtbaar worden”, licht architecte Lucia van der Horst toe. “Het resultaat is een 'schoon' maar gepatineerd interieur.”


De juiste balans vinden

Het Eiffelgebouw herontwikkelen is niet vanzelfsprekend. Van der Horst: “De belangrijkste uitdaging is het vinden van een goede balans tussen het behoud van de bijzondere kwaliteiten en het duurzaam en economisch bruikbaar maken van het gebouw. Zo moet de vervallen gevel grondig worden gerenoveerd en geïsoleerd, mét behoud van het iconische exterieur. Hiertoe wordt een speciaal voor dit gebouw ontwikkelde witte stuclaag aangebracht waarin het bestaande reliëf wordt nagebootst.” 

Bij dit project is op ook gedacht aan de toekomst van het Eiffelgebouw. “Scheidingswanden kunnen zowel op de ramen als op de tussenwanden worden aangesloten waardoor een zeer flexibele compartimentering ontstaat”, aldus van der Horst. “Dit maakt functieverandering in de toekomst makkelijker.”

Het vernieuwde Eiffelgebouw zal afgewerkt zijn tegen september 2017.

GERELATEERDE DOSSIERS