Doorzoek volledige site
19 april 2017 | LIESBETH VERHULST

Golvende gevels in hout geven parkeergarage warme uitstraling

Illustratie | Lieven van Landschoot - MODULO architects
Illustratie | Lieven van Landschoot - MODULO architects
Illustratie | Lieven van Landschoot - MODULO architects
Illustratie | Lieven van Landschoot - MODULO architects
Illustratie | Lieven van Landschoot - MODULO architects
Illustratie | Lieven van Landschoot - MODULO architects
Illustratie | Lieven van Landschoot - MODULO architects
Illustratie | Lieven van Landschoot - MODULO architects

Parkeergarages hoeven niet altijd een louter functionele, industriële look te hebben. Dat bewijzen MODULO architects en de Jong Gortemaker Algra met de parkeergarage voor het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe. De golvende gevel uit hardhouten lamellen geeft het gebouw een warme uitstraling.

In een rommelige omgeving tussen ziekenhuisgebouwen, woningbouw en parkeerplaatsen ontwierpen MODULO architects en de Jong Gortemaker Algra een parkeergarage met 985 plaatsen. “Deze parkeergarage is zowel helder als aantrekkelijk en structureert tegelijkertijd de locatie met een geraffineerde landschappelijke inpassing”, zegt Francis Vanden Bavière, architect bij MODULO Architects.

“Parkeergarages zijn doorgaans zeer functionele industriële gebouwen met dito uitstraling, terwijl dit vaak het eerste contact is met het gebouw”, zegt Danny Werensteijn, architect bij de Jong Gortemaker Algra. “Een parkeergarage zou daarom moeten dienen als warm welkom voor de bezoekers.” Dat hebben de architecten hier trachten te realiseren.  


Meanderend beeld

De golvende gevels bepalen het beeld van deze half ingegraven parkeergarage. Tussen de gevel en de stoep overbrugt het landschapsontwerp het aanwezige hoogteverschil. De golvende randen verschillen per verdieping en worden gevolgd door de hardhouten lamellen. Zo creëren ze een meanderend beeld.

Het vormde een uitdaging om ook de ondergrondse lagen aangenaam en overzichtelijk te maken. Hiertoe is een golvende ‘canyon’ rondom de garage gemaakt die daglicht tot op het derde kelderniveau brengt. De natuurlijke lichtinval en het zicht op de begroeide canyon-wand draagt bij aan de oriëntatie en zorgt voor een positieve beleving door de gebruiker. De hardhouten lamellen sluiten op natuurlijke wijze aan bij het karakter van de canyon. Het begroeide dak vormt een tuin die aansluit op het niveau van de omliggende woningen. Het groendak is tevens een waterbuffer bij regenval.

“Het resultaat is een aansprekend gebouw, fraai ingepast in het landschap met meerwaarde voor de gebruikers”, aldus Francis Vanden Bavière.